O nouă profesie în România. Digitalizarea industriei de carte şi apariţia primelor platforme de audiobookuri în limba română au condus la apariția unei noi cariere în țară, prin care românii pot încasa venituri mari, spune businessmagazin.ro.
Digitalizarea industriei de carte şi apariţia primelor platforme de audiobookuri în limba română sunt elementele care au dus la o nouă profesie în România. Concret, vorbim despre naratorul de cărţi în format audio, pentru care românii ar putea ajunge să câștige între 200 și 500 de euro pentru fiecare carte citită.
Trebuie menționat că încasările din această profesie variază în funcție de notorietate, dar și de lungimea și complexitatea cărții respective. Reprezentanţii Voxa, prima platformă de audiobookuri şi ebook-uri în limba română, au transmis că meseria este una tot mai populară în rândul actorilor şi al jurnaliştilor.
„Avem un portofoliu de 70 de naratori deocamdată, iar majoritatea sunt actori, jurnalişti de radio sau ziarişti. Un narator de audiobookuri câştigă între 200 şi 500 de euro net pentru fiecare carte citită, în funcţie de notorietatea pe care o are, dar şi de lungimea şi de complexitatea cărţii citite.
Am observat că mulţi dintre ei şi-au descoperit o vocaţie în a nara cărţi şi această activitate devenit o pasiune pentru ei, ne-a surprins cât de mult timp alocă noului hobby”, a declarat Dan Vidraşcu, CEO al Voxa.
Naratorul unui audiobook este ales în funcţie de categoria din care face parte cartea ce urmează să fie citită. Editorul Voxa decide potrivirea dintre conținutul cărții si vocea naratorului. Pentru a se familiariza cu lectura, naratorului îi este recomandat să citească cartea înainte de a ajunge la studio pentru înregistrare.
„Un audiobook ia naştere în 45 de zile şi cuprinde mai multe etape: alegerea naratorului, programarea sesiunilor de înregistrare, editarea materialului înregistrat (pentru a elimina pauzele, eventualele zgomote sau repetiţiile naratorului), redactarea materialului editat (ascultarea înregistrării concomitent cu lectura cărţii de către un editor pentru a identifica greşelile), corectarea materialului, editarea finală şi masterizarea sunetului”, a mai spus Dan Vidraşcu.
Cea mai lungă durată a unui audiobook înregistrat de Voxa este de 35 ore (romanul ”David Copperfield”). Pe de altă parte, cea mai scurtă durată o au rezumatele cărților, precum ”Gândirea Laterală”, narat de Emilia Bebu, al cărui format audio durează doar 11 minute.
Citește și: Din ce își câștigă existența Adrian Cristea, după ce a renunțat la cariera sportivă