- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum să economisești la facturi cu o investiție mică, de nici 100 de lei. Mulți români și-au cumpărat deja sistemul

14 Sep, 13:44 • Preda Silvia
Vremea schimbă foaia și mulți români vor porni centralele, mai ales pe timpul nopților. Este recomandat să faceți o verificare a sistemului de încălzire înainte să dați drumul la calorifere. Atenție! O investiție de 80 de lei vă scapă de grija facturilor mari.
Cum să economisești la facturi cu o investiție mică, de nici 100 de lei. Mulți români și-au cumpărat deja sistemul

Verificarea obligatorie a centralei termice se face la fiecare doi ani, arată observatornews.ro. Operaţiunea costă între 250 şi 400 de lei. Pentru încă aproape 100 de lei vă puteți micșora facturile!

„Facem aerisirea caloriferelor, echilibrarea instalaţiei, verificarea centralei cu elementele de siguranţă respective, verificarea coşului de fum, verificarea termostatului. E foarte important să nu se atingă de centrală persoane neautorizate şi nici clientul”, explică Adrian Chicoş, instalator autorizat.

Poți economisi la facturi cu o investiție mică, de nici 100 de lei.

Un termostat montat corect ne scapă de grija facturilor mari, dar şi de incidente. Cel mai ieftin dintr-un magazin de bricolaj costă aproximativ 80 de lei, arată sursa citată.

Cum poți avea facturi mai mici

Cel mai scump termostat depăşeşte 700 de lei şi poate controla temperatura din telefon.

„E bine să testăm dacă termostatul arată chiar temperatura reală. Ulterior, cel mai eficient este să programăm centrala astfel încât să menţină o temperatură constantă. Confortul termic în România era cam la 23 de grade”, a transmis Corina Murafa, specialist în energie.

Citește și: Termoenergetica a anunțat data când începe încărcarea cu apă a instalațiilor de căldură

Cum poți avea facturi mai mici la încălzire
Cum poți avea facturi mai mici la încălzire

Preţurile centralelor pornesc de la 3.000 de lei şi pot ajunge până la 12.000 de lei, arată șeful de raion termice al unui magazin bricolaj.

„Dacă centrala termică nu funcţionează la parametrii optimi determină creşteri ale consumului de gaze naturale. Practic o să avem o centrală termică care din motive tehnice consumă mai multe gaze naturale pentru a ne asigura confortul termic”, a precizat Adrian Vintilă, specialist în energie.

Termoenergetica a anunţat că va începe miercuri, 18 septembrie, încărcarea cu apă a instalaţiilor de alimentare cu energie termică. Totodată, va efectua probele de presiune la instalaţiile interioare. Aceste acțiuni sunt făcute în vederea pregătirii reţelei de termoficare pentru noul sezon de încălzire.

Când se dă drumul la căldură în 2024. Anunțul făcut de Termoenergetica

Data exactă de începere a furnizării agentului termic pentru încălzire va fi anunţată ulterior, după îndeplinirea condiţiilor legale. Potrivit HG 425/1994, modificată prin HG 337/2018, începerea perioadei de încălzire pentru consumatorii de tip urban ar urma să aibă loc după înregistrarea, timp de 3 zile consecutiv, între orele 20:00 – 6:00, a unor valori medii zilnice ale temperaturii aerului exterior de +10 grade C sau mai mici.

Conform prevederilor legale, debranşarea instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă ale consumatorilor de energie termică dintr-un condominiu nu poate fi efectuată pe parcursul sezonului de încălzire.

Vezi și: Șeful Termoenergetica dă detaliile oficiale legate de interzicerea centralelor de apartament