Perioada de dinainte de Crăciun este una intensă de cumpărături. Se cumpără cadouri, mâncare, băutură, vacanțe. Iar cardurile de credit sunt o opțiune pe care mulți români o aleg pentru a face față cheltuielilor în această perioadă.
Plățile în rate fără dobândă sunt un avantaj, dar utilizatorii trebuie să fie atenți la aspecte care pot duce la costuri suplimentare. Specialiștii financiari avertizează că folosirea necorespunzătoare a acestor carduri poate deveni costisitoare, scrie capital.ro.
Expertul bancar Irina Chițu avertizează că un card de credit reprezintă un fel de împrumut de la bancă, dar atrage atenția că te și poate îngropa în datorii dacă nu este utilizat cumpătat. Linia de credit permite utilizatorilor să aibă mereu la dispoziție o sumă de bani, iar pe măsură ce aceștia returnează suma împrumutată, linia de credit se reîncarcă. Astfel, există tentația de a face achiziții impulsive, de care nu avem neapărat nevoie.
Tot Irina Chițu avertizează că retragerea unei sume de bani de la bancomat cu cardul de credit poate implica costuri semnificative. Comisioanele pentru retragere de numerar de pe cardul de credit pot fi mari, iar dobânzile se aplică imediat, fără perioada de grație care se aplică pentru cumpărăturile directe la comercianți.
Irina Chițu explică și că majoritatea cardurilor de credit oferă o perioadă de grație, în care nu se plătesc dobânzi și comisioane, dar aceasta se aplică doar în cazul cumpărăturilor directe la comercianți.
Citește și: Estimări IRCC pentru 2024. Cum se vor modifica ratele românilor care au credite