În Munții Carpați trăiesc circa 6.400 – 7.200 de urși, iar asta reprezintă peste 40% din populația de urși din Europa. În țara noastră, în ultimii 20 de ani, au fost ucise 26 de persoane și 274 au fost desfigurate. Au fost înregistrate 6.269 de apeluri de urgență privind atacuri ale urșilor în 2021, iar în 2022 au fost 3473 de apeluri. Numărul acestora este alarmant, iar asociațiile acuză autoritățile române că nu au luate suficiente măsuri.
Numai anul acesta, peste 2000 de persoane au alertat autoritățile cu privire la prezența urșilor. În 2023, peste 7500 de oameni au apelat 112.
„În România, în ultimii 20 de ani, 26 de oameni au fost uciși de urși și 274 de persoane au fost desfigurate. În numai 5 ani s-au înregistrat 6.400 de apeluri de urgență prin care s-au sesizat atacuri asupra omului, numai în 2021 fiind peste 1.500 apeluri. Solicităm Comisiei să aplice prevederile Directivei Habitate pentru a reevalua starea de conservare a celor 10 populații de urs brun din Europa, iar pe baza datelor obținute să analizeze dacă se impune actualizarea statutului lor de protecție”, declara, în martie 2024, ministrul mediului, Mircea Fechet.
Citește și: Ședință de urgență la Guvern din cauza codului roșu de caniculă. Decizia lui Marcel Ciolacu
„👉𝑛𝑢 𝑝𝑜𝑟𝑛𝑖𝑡̦𝑖 𝑠𝑖𝑛𝑔𝑢𝑟 𝑙𝑎 𝑑𝑟𝑢𝑚, asigurați-vă că aveți cel puțin un partener de drumeție;
👉𝑑𝑖𝑠𝑐𝑢𝑡𝑎𝑡̦𝑖, 𝑓𝑎𝑐𝑒𝑡̦𝑖 𝑧𝑔𝑜𝑚𝑜𝑡, 𝑐𝑎̂𝑛𝑡𝑎𝑡̦𝑖 ca să fiți auziți de animale sălbatice și să vă evite;
👉 𝑝𝑢𝑟𝑡𝑎𝑡̧𝑖 𝑎𝑔𝑎̆𝑡̧𝑎𝑡 𝑑𝑒 𝑟𝑢𝑐𝑠𝑎𝑐 𝑢𝑛 𝑎𝑠̧𝑎- 𝑛𝑢𝑚𝑖𝑡 𝐵𝑒𝑎𝑟 𝐵𝑒𝑙𝑙- 𝑐𝑙𝑜𝑝𝑜𝑡̦𝑒𝑙 𝑖̂𝑚𝑝𝑜𝑡𝑟𝑖𝑣𝑎 𝑢𝑟𝑠̦𝑖𝑙𝑜𝑟;
👉 𝑐𝑒𝑎𝑡̧𝑎 𝑠̧𝑖 𝑝𝑙𝑜𝑎𝑖𝑎 𝑐𝑟𝑒𝑠𝑐 𝑟𝑖𝑠𝑐𝑢𝑙 𝑢𝑛𝑒𝑖 𝑖𝑛𝑡𝑎̂𝑙𝑛𝑖𝑟𝑖 𝑐𝑢 𝑢𝑟𝑠𝑢𝑙, evitați deplasările pe munte în astfel de condiții;
👉 𝑖̂𝑚𝑝𝑎𝑐ℎ𝑒𝑡𝑎𝑡̧𝑖 𝑐𝑎̂𝑡 𝑚𝑎𝑖 𝑏𝑖𝑛𝑒 𝑚𝑎̂𝑛𝑐𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑖̂𝑛 𝑟𝑢𝑐𝑠𝑎𝑐 𝑎𝑠𝑡𝑓𝑒𝑙 𝑖̂𝑛𝑐𝑎̂𝑡 𝑠𝑎̆ 𝑛𝑢 𝑚𝑖𝑟𝑜𝑎𝑠𝑒 𝑝𝑟𝑒𝑎 𝑡𝑎𝑟𝑒;
👉𝑛𝑢 𝑚𝑎̂𝑛𝑐𝑎𝑡̦𝑖 𝑖̂𝑛 𝑙𝑜𝑐𝑢𝑟𝑖𝑙𝑒 𝑖̂𝑚𝑝𝑎̆𝑑𝑢𝑟𝑖𝑡𝑒 𝑠𝑎𝑢 𝑖̂𝑛 𝑐𝑒𝑙𝑒 𝑑𝑒𝑠𝑝𝑟𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑠̧𝑡𝑖𝑡̦𝑖 𝑐𝑎̆ 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑓𝑟𝑒𝑐𝑣𝑒𝑛𝑡𝑎𝑡𝑒 𝑑𝑒 𝑢𝑟𝑠̧𝑖;
👉 𝑐𝑎̂𝑛𝑑 𝑐𝑎𝑚𝑝𝑎𝑡̦𝑖, 𝑛𝑢 𝑡̧𝑖𝑛𝑒𝑡̦𝑖 𝑚𝑎̂𝑛𝑐𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑖̂𝑛 𝑐𝑜𝑟𝑡. Agăţați recipientul cu mâncare într-un copac la cel puțin 50-100 de m de locul unde v-ați instalat cortul;
👉 𝑠𝑎̆ 𝑎𝑣𝑒𝑡̦𝑖 𝑢𝑛 𝑠𝑝𝑟𝑎𝑦 𝑐𝑢 𝑝𝑖𝑝𝑒𝑟 împotriva urșilor;
👉 𝑢𝑟𝑠𝑜𝑎𝑖𝑐𝑎 𝑐𝑢 𝑝𝑢𝑖 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑢𝑛 𝑟𝑒𝑎𝑙 𝑝𝑒𝑟𝑖𝑐𝑜𝑙, dacă aţi fost atenţionaţi de existenţa ei în traseul dumneavoastră, evitaţi acel traseu;
👉dacă observați prezenţa unui urs la mare depărtare, e bine 𝑠𝑎̆ 𝑓𝑎𝑐𝑒𝑡̦𝑖 𝑧𝑔𝑜𝑚𝑜𝑡 iar, dacă aveți 𝑝𝑒𝑡𝑎𝑟𝑑𝑒, acestea vă vor fi foarte utile;
👉 dacă vă treziți cu ursul faţă în faţă, nu vă panicați. 𝑃𝑢𝑟𝑡𝑎𝑡̦𝑖 𝑙𝑎 𝑔𝑎̂𝑡 𝑢𝑛 𝑓𝑙𝑢𝑖𝑒𝑟, ursul este foarte sensibil la zgomot. Dacă nu aveți un fluier, faceți zgomot, țipați, bateți din palme. 𝑅𝑒𝑡𝑟𝑎𝑔𝑒𝑡̦𝑖-𝑣𝑎̆ 𝑖̂𝑛𝑐𝑒𝑡, 𝑐𝑢 𝑜𝑐ℎ𝑖𝑖 𝑙𝑎 𝑒𝑙;
👉 dacă vine spre dumneavoastră, 𝑎𝑟𝑢𝑛𝑐𝑎𝑡̦𝑖 𝑟𝑢𝑐𝑠𝑎𝑐𝑢𝑙 𝑖̂𝑛 𝑑𝑖𝑟𝑒𝑐𝑡̧𝑖𝑎 𝑜𝑝𝑢𝑠𝑎̆ celei în care o veți lua.
❗𝑁𝑢 𝑢𝑖𝑡𝑎𝑡̦𝑖 𝑐𝑎̆ 𝑝𝑎̆𝑑𝑢𝑟𝑖𝑙𝑒 𝑠̧𝑖 𝑚𝑢𝑛𝑡̧𝑖𝑖 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑐𝑎𝑠𝑎 𝑎𝑛𝑖𝑚𝑎𝑙𝑒𝑙𝑜𝑟 𝑠𝑎̆𝑙𝑏𝑎𝑡𝑖𝑐𝑒, 𝑛𝑜𝑖 𝑠𝑢𝑛𝑡𝑒𝑚 𝑚𝑢𝑠𝑎𝑓𝑖𝑟𝑖𝑖. 𝐼̂𝑛𝑐𝑒𝑟𝑐𝑎𝑡̦𝑖 𝑠𝑎̆ 𝑒𝑣𝑖𝑡𝑎𝑡̦𝑖 𝑎𝑛𝑖𝑚𝑎𝑙𝑒𝑙𝑒 𝑖̂𝑛 𝑚𝑎̆𝑠𝑢𝑟𝑎 𝑖̂𝑛 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑝𝑜𝑠𝑖𝑏𝑖𝑙 𝑠̦𝑖 𝑒𝑣𝑖𝑡𝑎𝑡̦𝑖 𝑜𝑟𝑖𝑐𝑒 𝑓𝑜𝑟𝑚𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑎𝑔𝑟𝑒𝑠𝑖𝑢𝑛𝑒 𝑎𝑠𝑢𝑝𝑟𝑎 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡𝑜𝑟𝑎.”, este anunțul jandarmeriei.
Președintele Klaus Iohannis cere să fie luate măsuri, după moartea fetei de 19 ani
Președintele Klaus Iohannis a auzit de moartea Mariei Diana, fata de 19 ani ucisă de urs în apropiere de un traseu montan, și a făcut primele declarații despre nenorocire. Șeful statului s-a aflat în ziua tragediei în aceeași zonă montană.
„Cred că s-a ajuns prea departe. Sunt foarte îngrijorat și m-a șocat evenimentul. Sâmbătă am fost și eu pe un traseu din Munții Bucegi și după puțin timp să aflu că foarte aproape de locul în care m-am aflat s-a întâmplat această nenorocire.
Îmi pare foarte rău pentru persoana care a fost o victimă acolo, pentru familia ei, dar îmi pare foarte rău pentru România, fiindcă avem resurse naturale incredibile și nu prea știm să le gestionăm cum trebuie. Deci, problema cu urșii nu este deloc nouă și clasa politică a reacționat de fiecare dată la aceste incidente nefericite, doar punctual. Deci este o mare emoție, se convoacă o ședință de Guvern, se discută în Parlament, după care trecem mai departe.
Dacă vrem în continuare să avem un turism sănătos în România, trebuie să înțelegem că nu putem să lăsăm oamenii să fie omorâți de animale, cum nu cred că animalele trebuie să fie omorâte doar pentru distracție. Dar calea de mijloc trebuie găsită și eu sper că de data aceasta cei responsabili să găsească o soluție reală. Este, între timp, evident că avem prea mulți urși, avem prea multe incidente unde oameni sunt răniți sau chiar uciși de urși și nu se poate continua stilul acesta.
Nu sunt nici vânători, nici specialist în materie, dar avem destui și este cazul să vină cu o soluție legislativă care sigur respectă toate normele europene ce respectă și viața oamenilor. Nu putem să protejăm animale în detrimentul oamenilor”, este mesajul transmis de Klaus Iohannis.
Citește și: Temperaturi fără precedent în România. A fost emis un nou COD ROȘU de caniculă