În fiecare zi, milioane de români folosesc Wi-Fi-ul pentru a folosi internetul, dar și pentru a se conecta rapid la diverse servicii online. Cu toate acestea, sunt situații neplăcute în care conexiunea nu poate fi realizată, situație care poate deveni frustrantă, mai ales atunci când trebuie să rezolvi ceva în cel mai scurt timp.
Atunci când încerci să te conectezi la o ședință importantă de la muncă sau vrei să urmărești serialul preferat, lipsa conexiunii Wi-Fi poate da mari bătăi de cap. Indiferent că este o situație cu care te confrunți des sau doar ocazional, trebuie să ții cont de soluțiile simple și accesibile care te pot ajuta să îți îmbunătățești conexiunea, notează Playtech.
Prima regulă pentru a îmbunătăți conexiunea la Wi-Fi este să testezi viteza. Există mai multe servicii gratuite pentru asta, Ookla Speedtest numărându-se printre ele. Acest instrument oferă informații despre viteza de descărcare, viteza de încărcare și latența conexiunii tale. Poți testa cum funcționează internetul din mai multe camere din casă. Astfel, vei identifica zonele cu semnal slab. În cazul în care viteza este mai mică în anumite locuri decât cea de lângă router, atunci există șanse ca semnalul să fie slab și să fie nevoie să soliciți o intervenție.
Al doilea mod prin care poți descoperi de ce internetul nu funcționează optim este legată de poziționarea routerului. Mulți oameni nu acordă importanță acestui detaliu, însă locația și poziția routerului pot influența viteza internetului. Astfel, pentru a te asigura că nu ai probleme cu conexiunea, este recomandat să așezi routerul într-un spațiu deschis, ferit de pereți groși. Totodată, este important ca acesta să fie poziționat într-un punct central al locuinței, la o înălțime mai mare.
Al treilea mod prin care îți poți îmbunătăți conexiunea este folosirea unui extender Wi-Fi sau actualizarea routerului. Dacă testele arată că anumite zone din casă nu sunt acoperite de semnal, atunci un extender reprezintă soluția ideală. Aceste dispozitive amplifică semnalul și îl distribuie mai eficient. În cazul în care nici așa nu obții rezultate, atunci este momentul să îți schimbi routerul.
Al patrulea mod prin care te asiguri că ai o conexiune optimă ține de prioritizarea traficului de rețea pentru activități importante. Spre exemplu, în cazul în care împarți internetul cu alți membri ai familiei, activitatea lor online poate afecta viteza ta de pe dispozitiv. Astfel, routerele moderne vin cu mai multe plusuri, printre care și permiterea prioritizării anumitor tipuri de trafic. Mai exact, poți crea o rețea separată pentru muncă sau studiu și poți activa funcția de rețea pentru oaspeți, limitând lățimea de bandă disponibilă pentru ceilalți utilizatori.
Al cincilea mod ține de schimbarea canalului pentru a reduce interfețele cauzate de rețelele Wi-Fi ale vecinilor. Acesta este unul dintre motivele pentru care semnalul tău poate fi afectat. Astfel, trebuie să știi că majoritatea routerelor permit schimbarea canalului Wi-Fi pentru a evita aceste interfețe. Tot ce trebuie să faci este să accesezi setările routerului tău din browser, să selectezi un canal mai puțin aglomerat, precum 1, 6 sau 11 și să activezi funcția „Auto” în cazul în care nu ești sigur ce canal să alegi, iar routerul va optimiza automat setările.