Chiar dacă ratele creditelor cresc, tot mai mulți români se simt presați să găsească soluții pentru a-și ușura povara financiară. În acest context, plata anticipată a creditelor a devenit o opțiune la care apelează tot mai mulți români. Chiar dacă tot mai mulți români apelează la această strategie, după cum explică Bogdan Dinu, specialist în educație financiară, acestea vin la pachet cu o mică ”păcăleală” pe care puțini o înțeleg, notează Antena 3 CNN.
Bogdan Dinu explică faptul că plata anticipată a creditelor nu este cea mai inteligentă metodă de a utiliza banii. Totuși, dacă cineva alege totuși să facă o plată anticipată, cea mai inteligentă abordare este să solicite reducerea perioadei de rambursare a creditului, nu doar reducerea ratei lunare.
Acest lucru se poate face mergând la bancă și cerând acest tip de plată anticipată. Reducerea perioadei de rambursare ajută la diminuarea totală a dobânzii plătite, ceea ce reprezintă cel mai mare beneficiu din punct de vedere financiar.
Te-ar putea interesa și: Informația momentului pentru toți românii care vor să-și ia un credit imobiliar! Secretul pe care băncile niciodată nu ți-l vor spune
Totuși, Dinu explică de ce această abordare nu este eficientă pe termen lung. Majoritatea oamenilor care aleg plata anticipată se uită la scadențar și iau în calcul economiile realizate din dobândă. Totuși, el subliniază că românii ignoră faptul că acest „câștig” este distribuit pe toți anii rămași de plată a creditului.
În aceste condiții, câștigul real este mult mai mic decât ar indica calculele pe care și le fac românii cu credite. Pentru a vedea ce economii au reușit de fapt să facă ar trebui să ia în considerare valoarea banilor în timp. Dinu argumentează că economiile realizate prin plata anticipată reflectă doar dobânda creditului, nu un randament de trei sau patru ori mai mare.
Dinu subliniază importanța înțelegerii puterii de cumpărare a banilor în viitor și cum inflația poate juca un rol pozitiv în ceea ce privește starea finanțelor noastre pe termen mediu și lung.
„Degeaba îmi spui tu mie că ai economisit 3000 de lei acum, când tu ai economisit la puterea de cumpărare de peste 20 de ani. Adică mult mai puțin. Cu alte cuvinte, tu nu ai făcut randament x3, tu ai făcut acel puțin peste 5% cât ai, de fapt, dobânda la credit. Acela este, de fapt, câștigul tău la credit. Nu este de trei ori sau de patru ori. Știu că este mai greu de înțeles acest lucru, pentru că una este să privești puterea banilor în prezent, și alta este să privești puterea banilor din viitor și să o aduci în prezent.
Îmi doresc să înțeleagă din ce în ce mai multă lume că inflația poate să meargă și în sens pozitiv pentru tine”, a mai spus Bogdan Dinu