- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum se poate cumula pensia cu salariul. Casa de Pensii a explicat noua lege

19 Oct, 20:36 • Amarie Giorgiana
Noua lege a pensiilor vine cu o serie de modificări privind cumulul pensiei cu alte venituri. Ca urmare, Casa Națională de Pensii Publice a venit cu o serie de precizări.
Cum se poate cumula pensia cu salariul. Casa de Pensii a explicat noua lege

Casa Națională de Pensii Publice a venit cu o serie de noutăți cuprinse în Noua Lege a Pensiilor, inclusiv cele legate de cumulul pensiei cu alte venituri. Astfel, pensionarii sistemului public de pensii care realizează venituri din activități pentru care se datorează  contribuții de asigurări sociale, potrivit Codului fiscal; activități în calitate de prestator casnic, potrivit Legii nr. 111/2022, pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale, indiferent de nivelul veniturilor, pot cumula pensia cu alte venituri, notează Cancan.

Casa de Pensii, explicații privind cumularea pensiei cu salariul

Odată cu intrarea în vigoare a noii legi din luna septembrie, privind recalcularea pensiilor brute pe baza veniturilor obținute de-a lungul activității profesionale, mulți pensionari s-au plâns de deciziile pe care le-au primit acasă, de la poștaș. Așa că, cei de la Casa de Pensii au veit cu noi explicații despre modul în care funcționează noua lege. Asta, pentru a clarifica nelămuririle și nemulțumirile românilor.

Astfel, românii înregistrați în sistemul public de pensii pot cumula suma primită de la stat cu alte venituri doar în cazul în care acestea sunt obținute din activități pentru care se datorează contribuţii de asigurări sociale, potrivit Codului fiscal sau activități în calitate de prestator casnic, potrivit Legii nr. 111/2022, pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale, indiferent de nivelul veniturilor.

Citește și: Ordin de la Casa de Pensii pentru milioane de beneficiari. Ce se întâmplă cu noile recalculări

În legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii apare o noutate, și anume că pensionarii de invaliditate pot cumula pensia cu alte venituri, indiferent de gradul de invaliditate. Cei care nu o pot face sunt următorii:

  • soţul supravieţuitor beneficiar al unei pensii de urmaş, care realizează venituri lunare mai mari decât salariul minim brut pe ţară garantat în plată (3.700 lei începând cu data de 1 iulie 2024);
  • beneficiarul unei pensii anticipate, care realizează venituri lunare, fie în baza unui contract individual de muncă, fie în baza unui raport de serviciu.

Totuși, românii pot solicita recalcularea pensiei pentru limită de vârstă prin adăugarea stagiului de cotizare realizat după data înscrierii la pensie. Cererea poate fi efectuată o singură dată, într-un an calendaristic.

„Stagiul de cotizare realizat în regim de cumul nu intră în calculul punctelor de stabilitate”, a transmis CNPP, potrivit Obervator News.

Citește și: Pensia pe care o încasează Ilie Năstase după recalculare. „Am ieșit cu gradul de locotenent-colonel la pensie”