Cetățenia română poate fi dobândită în următoarele moduri: prin naștere, adopție sau la cerere. Cum o poți dobândi sau redobândi dacă ai pierdut-o înainte de decembrie 1989. Cetățenia se acordă la cerere unui apatrid sau unui cetățean străin.
Condiții necesare:
Perioadele de 8 ani și de 5 ani pot fi reduse până la jumătate în următoarele situații:
Cererea se depune personal. Ea poate fi depusă prin mandatar doar în cazuri justificate. Redobândirea cetățeniei române
Recâștigarea cetățeniei române este posibilă pentru foștii cetățeni români care au pierdut acest statut înainte de 22 decembrie 1989 din motive independente de voința lor sau cărora le-a fost retrasă cetățenia fără acordul lor. De asemenea, procedura este în vigoare și pentru descendenții lor de gradul doi. De asemenea, foștii cetățeni care doresc să obțină cetățenia română la cerere își pot păstra cetățenia străină.
În esență, în scopul redobândirii cetățeniei române, solicitantul va trebui să îndeplinească majoritatea condițiilor de naturalizare care se referă la buna purtare, lipsa condamnărilor, să aibă suficiente mijloace financiare pentru un trai decent, să cunoască limba română și să aibă suficiente cunoștințe despre cultura și civilizația românească care să-i permită să se integreze în societate. De asemenea, solicitantul va trebui să cunoască prevederile Constituției României și imnul național.
Cererea de acordare a cetățeniei române se adresează comisiei speciale care funcționează pe lângă Ministerul Justiției. Comisia dispune, pe cheltuiala petentului, publicarea unui extras din cererea de acordare a cetățeniei în Monitorul Oficial al României. Comisia va putea examina cererea numai după ce vor trece 30 de zile de la data publicării acesteia. Pentru a procesa cererea, comisia poate:
Persoanele cărora li s-a acordat sau au redobândit cetățenia română vor depune jurământul de credință față de România în termen de 6 luni de la data comunicării ordinului președintelui Autorității Naționale pentru Cetățenie. Jurământul de credință se depune în ședință solemnă în fața președintelui Autorității Naționale pentru Cetățenie sau a unuia dintre cei 2 vicepreședinți ai autorității delegați în acest sens.
Persoanele ale căror ascendenți (părinți sau bunici) au fost cetățeni români pot solicita clarificarea cetățeniei. În conformitate cu Legea cetățeniei române 21/1991 completată, modificată și republicată și în urma procedurii de clarificare a cetățeniei, autoritățile române vor elibera un jeton de dovadă privind cetățenia română a solicitantului.
Pentru a depune cererea vei avea nevoie de următoarele documente:
După ce ai toate documentele și plătești o taxă, va trebui să înregistrezi cererea pe https://www.econsulat.ro – CETATENIE – Cerere pentru Clarificarea statutului juridic în raport cu statul român. Formularul de cerere va fi trimis autorităților române. Răspunsul va fi primit în maximum 3 luni de la solicitarea la Secția Consulară.
Alte articole: 50 Cent susține că Eminem a refuzat să cânte cu el la Cupa Mondială 2022, cu toate că i s-au oferit 9 milioane de dolari