- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum se pot pensiona femeile cu 11 ani mai devreme. Care sunt documentele necesare

02 Oct, 10:00 • Andrei Ene
Femeile se pot pensiona cu până la 11 ani mai devreme. Acestea trebuie să îndeplinească mai multe cerințe pentru a beneficia de reducere.
Cum se pot pensiona femeile cu 11 ani mai devreme. Care sunt documentele necesare

Femeile au o vârstă de pensionare mai mică decât bărbații. Totuși, deși ies cu 3 ani mai devreme la pensie, au anumite beneficii care le aduc reduceri speciale, care pot ajunge la 11 ani.

Citește și : Încă un aliment de bază se scumpește cu 10%! Toți românii vor fi afectați

Care sunt documentele necesare

Pentru ca femeile să beneficieze de aceste reduceri, trebuie să își pregătească lista de documente prevăzute în normele legale (actul de identitate, certificatul de naștere, certificatul de căsătorie, carnetul de muncă, adeverințe, diplome de studii superioare, procură) precum și :

  1. certificatul de naștere al copiilor sau hotărârea judecătorească de adopție, în copie
  2. declarație pe proprie răspundere prin care să ateste că au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani, sau că au adoptat și crescut copii pentru cel puțin 13 ani

Această reducere este prevăzută de Legea 360/2023 pentru femeile care au îndeplinit stagiul complet de pensionare, de 35 de ani (care va fi aplicabil femeilor începând cu 2030) și care, după cum am spus, au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani sau au adoptat și crescut copii cel puțin 13 ani.

Citește și : S-a dat undă verde pentru 4 loturi de la cea mai așteptată autostradă de după Revoluție. CNIR dă vestea cea mare

Reducerile la vârsta de pensionare sunt de minim șase luni pentru un copil, și pot ajunge la 3 ani și 6 luni pentru femeile care au crescut 7 sau mai mulți copii.

Trecerea la pensia pentru limită de vârstă

Femeile care primesc pensie de invaliditate sau anticipată și îndeplinesc condițiile necesare trecerii la pensia pentru limită de vârstă, vor trece automat la pensia pentru limita de vârstă de la data:

  1. la care se îndeplinesc condițiile prevăzute, numai dacă documentele de mai sus sunt depuse anterior îndeplinirii cumulative a condițiilor privind realizarea stagiului complet de cotizare contributiv și împlinirea vârstei de pensionare
  2. la care sunt depuse documentele, în situația în care ele au fost depuse după îndeplinirea cumulativă a condițiilor privind realizarea stagiului complet de cotizare contributiv și împlinirea vârstei standard reduse de pensionare