Modul în care va crește salariul minim a creat dezbateri aprinse în societatea românească, autoritățile, patronatele, angajații și experții din domeniul muncii încercând să ajungă la un consens în ceea ce privește formula care ar trebui folosită pentru a calcula aceste venituri, arată Agerpres.
Ministerul Muncii a organizat o serie de consultări cu partenerii sociali în ceea ce privește salariul minim. Scopul acestor discuții a fost stabilirea modalităţii prin care va fi determinată valoarea acestuia, precum şi modul în care va fi implementată în legea românească directiva europeană care vizează salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.
În cadrul întâlnirii, s-au analizat detaliat modalităţile de corelare a aspectelor tehnice din Directiva europeană cu prevederile legislative existente în România. Obiectivul principal a fost ca noua lege care vizează salariul minim să fie clară, predictibilă, unitară şi coerentă, asigurându-se astfel o implementare eficientă şi fără ambiguităţi.
Consultările au urmărit să identifice cele mai bune practici şi soluţii care să asigure o tranziţie lină de la legea actuală către standardele europene, garantând totodată protecţia şi bunăstarea lucrătorilor din România.
Te-ar putea interesa și: Salariul MAMUT pe care-l câștigă un parlamentar în România. Câștigă cât un român cu minimul pe economie într-un an
Secretarul de stat Cristian Vasilcoiu a explicat că formula după care va fi stabilit salariul minim brut pe ţară va lua în considerare mai mulți factori, inclusiv nivelul câştigului salarial mediu brut și productivitatea muncii. El a subliniat că proiectul legislativ asigură că nu vor exista reduceri salariale. În plus, proiectul încurajează încheierea contractelor colective de muncă și întărește importanța dialogului cu partenerii sociali în procesul de stabilire a salariului minim.
De asemenea, Vasilcoiu a menționat că Directiva UE nr. 2041/2022, care vizează salariul minim adecvate în Uniunea Europeană, va fi transpusă în legislația românească în acest an. Conform directivei, fiecare stat membru trebuie să stabilească nivelul salariului minim ținând cont de condițiile sociale și financiare specifice, precum și de evoluția indicatorilor economici.
„Formula care va fi stabilită va ţine cont, printre altele, de nivelul câştigului salarial mediu brut şi productivitatea muncii. În plus, textul proiectului prevede că nu vor exista diminuări salariale, stimulează încheierea de contracte colective de muncă şi consolidează rolul pe care îl are dialogul cu partenerii sociali în stabilirea salariului minim.
Directiva 2041/2022 urmează să fie transpusă în România în acest an. Actul legislativ al Uniunii Europene stabileşte că fiecare stat va avea nivelul venitului minim în funcţie de condiţiile sociale, financiare şi de evoluţia indicatorilor economici”, explică secretarul de stat din Ministerul Muncii, Cristian Vasilcoiu, despre salariul minim.
Citește și: Schimbare crucială pentru românii angajați cu salariul minim pe economie. Veniturile se vor calcula diferit