- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum te poți trezi cu facturi astronomice la telefonie în vacanța 2024? Detaliile de care trebuie neapărat să ții cont

21 Jun, 22:11 • Bumbeneci Diana
Cum poți să rămâi fără credit pe telefon în vacanță? Roaming-ul te poate pune la plăți astronomice când te aștepți mai puțin.
Cum te poți trezi cu facturi astronomice la telefonie în vacanța 2024? Detaliile de care trebuie neapărat să ții cont

Cei care folosesc telefonie și internet mobil și își planifică vacanțe în afara țării trebuie să verifice condițiile de utilizare a serviciilor de roaming, în special dacă destinația lor este într-o țară din afara Spațiului Economic European (SEE).

Cum te poți trezi cu facturi astronomice la telefonie în vacanța 2024

Furnizorii de telefonie mobilă și internet din România oferă atât planuri tarifare care pot fi utilizate doar pe teritoriul național, cât și planuri care permit accesul la servicii de comunicații în roaming.

Prin urmare, înainte de a pleca în străinătate, utilizatorii trebuie să verifice dacă planul lor tarifar include serviciul de roaming.

”ANCOM atrage atenţia utilizatorilor de telefonie şi internet mobil, care au planificate vacanţe în străinătate, să verifice condiţiile de utilizare a serviciilor de roaming, în special dacă destinaţia este în state din afara Spaţiului Economic European (SEE)

Cum poți să rămâi fără credit pe telefon în vacanță? Roaming-ul te poate pune la plăți astronomice
De asemenea, utilizatorii trebuie să fie atenţi şi la roamingul involuntar, care poate să apară în zonele de graniţă”, anunţă ANCOM.

Deoarece tarifele pentru roaming în afara SEE nu sunt reglementate, este esențial ca utilizatorii să verifice cu atenție, înainte de a călători în țări precum Marea Britanie, Republica Moldova, Serbia, Muntenegru, Turcia, Egipt, Emiratele Arabe Unite (EAU), Maroc, Israel, care sunt tarifele pentru serviciul de roaming internațional. Utilizatorii pot solicita activarea unei opțiuni speciale, care include resurse dedicate sau tarife preferențiale pentru anumite țări sau grupuri de țări. Dacă nu activează o astfel de opțiune, se aplică tarifele standard.

De exemplu, în Turcia, Egipt, Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite sau Serbia, pentru serviciile pe bază de abonament, operatorii aplică tarife standard care variază între:

De exemplu, în Turcia, Egipt, Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite sau Serbia, pentru serviciile pe bază de abonament, operatorii percep tarife standard cuprinse între:

· 0,0090 euro/min şi 1,4280 euro/min pentru apelurile primite;

· 0,0150 euro/min şi 2,6180 euro/min pentru apeluri efectuate către România;

· 0,0060 euro şi 0,4522 euro pentru un SMS trimis;

· 0,0007 euro/MB şi 4,7600 euro/MB pentru internet.

Dacă, în general, pentru apeluri tarifarea se face la minut indivizibil, unitatea minimă de tarifare pentru traficul de date diferă în funcţie de operator şi destinaţie (de exemplu, la 1KB, 10KB sau 1MB).

De asemenea, pentru destinaţii în afara SEE, unii operatori folosesc şi tarife standard percepute sub formă de pachete.

Vezi și: Canicula poate fi un pas rapid către moarte. Cum te poți proteja în vara anului 2024

telefonie roaming
telefonie roaming

Exemple de astfel de tarife standard la pachet sunt de 2 euro/10 minute pentru apeluri primite/efectuate sau SMS trimise/24 ore, 7 euro/30 minute pentru apeluri primite/efectuate sau SMS trimise, 2 euro/2 GB trafic de date/24 ore sau 18 euro/4000 MB utilizaţi.

”Atenţie! În cazul acestui tip de tarifare, dacă utilizatorul efectuează sau primeşte chiar şi un singur minut de apel sau utilizează un singur MB de date dintr-un pachet, acesta va fi taxat cu întregul preţ al pachetului, dar poate utiliza ulterior şi restul resurselor, până la epuizare, înainte de a i se percepe un nou tarif”, precizează autoritatea.

Țările cu cele mai mari planuri tarifare

Pe lângă aceste tarife standard, operatorii pot oferi și opțiuni tarifare suplimentare care necesită activare separată. Acestea oferă resurse și/sau tarife diferite în funcție de mai mulți factori, cum ar fi: țara de destinație, tipul de serviciu utilizat (abonament sau cartelă preplătită) sau tipul de ofertă pe care o are utilizatorul.

Potrivit principiului „Roam like at home”, clienţii operatorilor mobili din România care beneficiază de planuri tarifare cu acces la roaming în SEE pot utiliza resursele naţionale de voce, SMS şi date şi atunci când călătoresc în statele Uniunii Europene: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Danemarca, Estonia, Finlanda (inclusiv insulele Åland), Franţa (inclusiv Guyana Franceză şi insulele Guadelupa, Martinica, Mayotte, Reunion şi Saint-Martin), Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia (inclusiv insulele Azore şi Madeira), Slovacia, Slovenia, Spania (inclusiv Insulele Canare), Suedia şi Ungaria. La acestea se adaugă Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.

Citește și: Meteo 20-23 iunie 2024. Ploile și canicula distrug liberele de Rusalii ale românilor

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult