- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum trebuie achitate taxele din freelancing. Avantajele și dezavantajele PFA și SRL

31 Aug, 19:57 • Amarie Giorgiana
Persoanele care își doresc să devină antreprenori, trebuie să aibă în vedere faptul că trebuie să apeleze la o entitate juridică prin care să funcționeze. Atât PFA-urile, cât și SRL-urile au avantaje și dezavantaje.
Cum trebuie achitate taxele din freelancing. Avantajele și dezavantajele PFA și SRL

Persoanele care doresc să renunțe la statutul de angajat și să devină freelanceri, trebuie să aibă în vedere faptul că trebuie să își găsească entitatea juridică potrivită. Mai exact, cei care vor să devină antreprenori, trebuie să funcționeze fie prin PFA, fie prin SRL. Ambele au o serie de avantaje și dezavantaje în privința plății taxelor, potrivit Wall Street.

PFA sau SRL. Avantaje și dezavantaje

În momentul în care o persoană este nevoită să își aleagă forma juridică prin care să își desfășoare activitatea, trebuie să aibă în vedere mai multe criterii și să aleagă varianta cea mai potrivită. Spre exemplu, antreprenorul trebuie să ia în calcul factori precum venitul lunar obținut, durata proceselor birocratice sau volatilitatea fiscală.

Volatilitatea fiscal se numără printre cele mai comune motive pentru care persoanele renunță la ideea de a deveni antreprenor. Asta, deoarece Codul Fiscal a suferit peste 500 de modificări în ultimii 8 ani, arată un studiu Modificările Noului Cod Fiscal: Inventar și impact, realizat de The Tax Institute. Astfel, antreprenorii au căutat soluții, iar unii dintre ei au ales să își mute afacerile în țări cu taxe mai ridicate, dar cu birocrație mai scăzută.

În cazul în care optezi pentru freelancing, trebuie să ai în vedere că, în funcție de forma de organizare, taxele se plătesc în fiecare an în 2025 pentru PFA și lunar sau trimestrial pentru SRL. Dacă te întrebi care dintre cele două este mai potrivită și mai avantajoasă financiar, trebuie să ai în vedere trei elemente importante. Primul este reprezentat de taxele plătite la stat, în acest caz, SRL-ul fiind o variantă mai bună. Al doilea element este reprezentat de accesul la bani. În acest caz, PFA-ul este văzut mai avantajos. Al treilea element are în vedere costurile de administrare, iar de cele mai multe ori, administrarea unui PFA este mai ușoară din punct de vedere financiar, comparativ cu cea a unui SRL.

Citește și: Cinci modalități creative de face bani cu AI. Cum poți evolua ca freelancer în era digitală

Astfel, printre avantajele unui PFA se numără costurile reduse de înființare, un proces birocratic mai simplu, dar și un profit extras mai ușor, în orice moment. La capitolul dezavantaje, trebuie să ai în vedere faptul că poți înregistra un număr limitat de coduri CAEN, iar în cazul în care se înregistrează datorii, răspunderea persoanei fizice este maximă.

În cazul unui SRL, printre avantaje se numără un număr nelimitat de coduri CAEN, participarea la licitații publice sau private și răspunderea personală a asociațiilor limitată. Pe de altă parte, când vine vorba de dezavantaje, trebuie să ai în vedere costuri mai mari de înființarea, obligativitatea de a angaja un contabil autorizat și cheltuielile administrative mai crescute.

Citește și: Povestea inspirațională a lui Noah Lydiard: De la ‘freelancer înfometat’ la CEO milionar. „Supraviețuiam cu tăiței instant”