Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a inițiat un proiect de act normativ aflat în dezbatere publică, prin care se propune actualizarea datelor înscrise pe noile cărți de identitate electronice. Decizia vine în urma unui proiect-pilot desfășurat la Cluj-Napoca începând cu anul 2021, unde au fost testate funcționalitatea documentului electronic și modul său de interacțiune cu diverse sisteme. În urma acestui program, autoritățile au identificat aspecte care necesită îmbunătățiri, potrivit economica.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Codul Numeric Personal (CNP) – Ce este și în ce situații poate fi modificat. Tot ce trebuie să știe românii cu buletin
Una dintre cele mai notabile schimbări propuse este eliminarea domiciliului de pe verso-ul cărții de identitate, măsură ce are rolul de a simplifica documentul și de a alinia informațiile afișate cu prevederile Ordonanței de Urgență nr. 97/2005. Astfel, Guvernul intenționează să modifice o anexă din Hotărârea de Guvern nr. 295/2021 pentru a reflecta aceste actualizări.
Noile documente de identitate vor fi introduse în circulație progresiv, începând cu municipiile reședință de județ, urmând apoi municipiile mai mici, orașele și comunele. Acest proces se bazează pe concluziile trase în urma programului pilot și pe necesitatea de a adapta infrastructura administrativă.
„Punerea în circulație la nivel național a noilor documente de identitate urmează a se realiza gradual, potrivit noii versiuni, proiectată pe baza analizei din faza pilot, începând cu serviciile publice comunitare locale de evidență a persoanelor organizate la nivelul municipiilor reședință de județ și continuând cu celelalte municipii și cu serviciile organizate la nivelul orașelor și comunelor, potrivit specificațiilor”, se mai arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
România beneficiază de o finanțare de 150 de milioane de euro pentru emiterea acestor noi acte de identitate, ceea ce va permite eliberarea de documente electronice pentru aproximativ cinci milioane de cetățeni. Cu toate acestea, implementarea a întâmpinat dificultăți tehnice, în special în ceea ce privește testele pentru noul cip de stocare.
Te-ar mai putea interesa și: Românii ar putea avea două buletine! Acordul este în pregătire