Din punct de vedere meteorologic, până pe 11 ianuarie 2023, va fi de o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, pe întreg teritoriul României.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -2°C și 11°C, mai ridicată cu 1-9°C în raport cu normele climatologice, în toate zonele de cultură.
Temperatura maximă a aerului se va situa între 2°C și 14°C, la nivelul întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului va oscila între -5°C și 7°C în cea mai mare parte a regiunilor, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare, unde vor fi condiţii de producere a brumei.
Potrivit specialiștilor de la ANM, sub aspect pluviometric, sunt posibile precipitaţii sub formă de ploi locale, reduse cantitativ. Acestea vor fi însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în majoritatea zonelor de cultură.
În ceea ce privește rezerva de umiditate a solului, din analiza Laboratorului de Agrometeorologie al ANM reiese că aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în Maramureș, Banat, Crișana, Transilvania și Oltenia, pe suprafețe extinse din Muntenia și Moldova, izolat estul Dobrogei. Deficite de umiditate în sol, însemnând secetă pedologică moderată, puternică și local extremă, se vor înregistra în cea mai mare parte a Dobrogei, local în estul, sudul și sud-estul Moldovei, nordul, nord-estul, sud-estul și sudul Munteniei, potrivit Agro TV.
În ceea ce privește starea de vegetație a culturilor agricole, specialiștii ANM apreciază că, în condițiile agrometeorologice menționate, datorită regimului termic din aer şi din sol, mai ridicat decât în mod obişnuit, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale cerealierelor de toamnă vor evolua în general normal în cea mai mare parte a ţării, cu excepţia zonelor depresionare nordice şi centrale, unde procesele vegetative se vor desfășura ușor mai lent.
Potrivit specialiștilor Laboratorului de Agrometeorologie, la culturile de orz şi grâu de toamnă, în funcţie de data semănatului, se vor înregistra fazele de răsărire (70-100%), apariţia frunzei a treia (50-100%) şi înfrăţire (30-100%). Starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive.
Specialiștii ANM au făcut și câteva recomandări pentru fermieri: verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi la viţa-de-vie; încorporarea gunoiului de grajd în câmp şi fertilizarea cu îngrăşăminte pe bază de fosfor şi potasiu; efectuarea arăturilor adânci pe suprafeţele fără strat de zăpadă şi cu îngheţ superficial la sol.