Pensiile vor fi recalculate. Bogdan Hossu, preşedinte la Confederația Natională Sindicală Cartel Alfa, a analizat toate unghiurile modului de calcul a pensiilor în România. Acesta susține că în 2001, când Legea 19 a reformat sistemul de pensii, o decizie a făcut ca pensiile să fie calculate în funcție de contributivitate, fără ca oamenii să fie întrebați dacă optează pentru vechiul sau noul sistem.
„De aceea nu prea înțeleg chestiunea cu judecătorii, care zic că nu se pot lega de acest lucru, mai ales că dreptul lor nu este un drept rezultat dintr-o contribuție, este un drept rezultat dintr-o decizie politică. Cu alte cuvinte, când decizia politică nu mai e, nici dreptul nu mai este. Nu este un drept cum este la salarizare, legată de dreptul muncii și de compensarea respectivă”, a declarat Bogdan Hossu, potrivit stirilebzi.ro.
Acesta a explicat modul în care apar aceste incorectitudini și spune că problema este coeficientul de corecție, care „prin transferul integral de taxe sociale de la angajator la angajat, datorită formulei din legea care guvernează și la ora actuală sistemul public de pensii, a sărit la 41,51%”.
„Adică a sărit din toate tabelele legate de acest lucru. Evident că 2 lucrători cu decizii emise în ani diferiți au o diferență – pentru condiții normale de muncă – de aproximativ 760 de lei pentru un punct de pensie, iar la mai multe puncte totul se multiplică și, firesc, diferența crește. În privința condițiilor speciale, datorită diferitelor legislații care au apărut și s-au aplicat secvențial, dar nu în totalitate pentru toți cei implicați, diferența crește la 1800 de lei pentru un punct de pensie”, a explicat Hossu.
Bogdan Hossu spune că prin indexarea parțială și după anul de emitere a deciziei de pensionare, ar fi putut fi efectuată o corecție.
„Practic, în fiecare dintre ultimii 2 ani, dacă s-ar fi dat câte10 procente în corecție, astăzi se putea ajunge la eliminarea acelui coeficient în proporție de 90%”, spune acesta.
Liderul Cartel Alfa a subliniat că, cel mai probabil, pensiile vor fi calculate printr-o combinație între „o indexare în funcție de data de emitere a deciziei de pensionare și o indexare uniformă generală”. Persoanele care au ieșit la pensie după 2020 au beneficiat de un coeficient de corecție de 41%, care nu ar trebui să mai crească.
Acesta a precizat că noua formulă de calcul a pensiilor dezavantajează femeile, care ies la pensie mai repede decât bărbații.
„Schimbând formula de calcul, femeile vor fi dezavantajate. În sensul în care, datorită faptului că au altă vârstă de pensionare, mai mică decât a bărbaților, asta înseamnă că punctajul anual pe noua formulă care se discută ar trebui să se adune, după care să se înmulțească cu o valoare fixă”, a adăugat Bogdan Hossu.