Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a transmis, joi, că pentru alegerea preşedintelui României va exista o singură circumscripţie electorală. Oficialul a explicat și care va fi modul de vot în cazul românilor aflați în altă localitate față de cea de domiciliu.
Fiecare alegător votează la secţia de care aparţine, dacă este în localitatea de domiciliu. În schimb, dacă nu se află în localitatea de domiciliu, un alegător are șansa de a vota la orice altă secţie de votare dacă este în altă localitate sau în străinătate. Singurul care poate decide prelungirea procesului de votare este preşedintele secţiei de vot.
Toni Grelbă a explicat, joi, într-o conferinţă de presă, cum se votează pentru alegerea preşedintelui.Cetăţenii pot să voteze la secţia de votare la care este arondată locuinţa de domiciliu.
„Mai pe înţelesul tuturor, dacă ai domiciliul pe o anume stradă din Sectorul 1 nu poţi să votezi în ziua de 24 noiembrie în Sectorul 6 sau în Sectorul 4”, a afirmat Greblă.
Dacă un alegător se află în oricare altă localitate din ţară sau din străinitate în ziua alegerilor, în afară de cea unde are domiciliul, poate să voteze la orice secţie de votare.
Vezi și: Sondaj CURS. Pe cine ar vota românii dacă alegerile ar avea loc duminică
„Este organizată doar o singură circumscripţie electorală”, a adăugat preşedintele AEP.
Conform oficialului, campania electorală se va încheia în ziua de 23 noiembrie, la 07.00 dimineaţa.
„Deci, în ziua de 23 noiembrie şi ziua de 24 noiembrie este interzisă orice manifestare care ţine de campania electorală pentru alegerea preşedintelui. Votarea în ţară se va face duminică, 24 noiembrie, de la 07.00 la 21.00.
Există posibilitatea ca prin decizia preşedintelui secţiei de votare şi a nimănui altcineva, dacă acesta constată că în secţia de votare sau la râînd există încă cetăţeni care nu şi-au exercitat dreptul de vot, preşedintele poate să decidă prewlungirea până la ora 23.59, când aplicaţia posă la dispoziţie de AEP se închide automat”, a afirmat Toni Greblă.