- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cumpărare vechime la pensie 2024. Se schimbă regula începând cu 1 iulie

13 Jun, 08:57 • Bumbeneci Diana
Creșterea salariului minim pe economie modifică și valorile contribuțiilor. Ce se va întâmpla însă cu vechimea la pensie.
Cumpărare vechime la pensie 2024. Se schimbă regula începând cu 1 iulie

Românii interesați de vechimea la pensie întâmpină schimbări de la 1 iulie. Persoanele care vor să completeze perioadele necontributive la sistemul public de pensii pot face acest lucru în orice moment prin semnarea unui contract de asigurare socială cu casa de pensii și achitarea sumelor necesare. Începând cu iulie 2024, salariul minim va fi majorat la 3.700 de lei, ceea ce va duce la creșterea sumelor necesare pentru acoperirea perioadelor necontributive, conform CNPP.

Cumpărare vechime la pensie

OUG nr. 163/2020, care permite completarea stagiului de cotizare, a fost prelungită pentru anul acesta, deși inițial era programată să expire la 1 septembrie 2023. Începând din septembrie, acest mecanism va fi înlocuit de cel prevăzut în noua lege a pensiilor (Legea 360/2023). Cele două acte normative au prevederi similare în ceea ce privește completarea stagiului de cotizare, ceea ce înseamnă că acest mecanism va rămâne disponibil pentru cei care doresc să îl folosească, conform avocatnet.ro.

Astfel, persoanele care nu au ieșit încă la pensie pot achita contribuțiile de asigurări sociale (CAS) pentru perioadele în care nu au contribuit, pentru o perioadă de cel mult șase ani anteriori lunii în care se încheie contractul de asigurare.

Odată cu majorarea salariului minim la 3.700 de lei începând cu 1 iulie, și nivelul minim al venitului lunar asigurat, precum și sumele ce trebuie plătite lunar, vor crește corespunzător.

Vezi și: Este anunțul care va bucura milioane de români. Se propune un nou program „Rabla”

adeverință vechime pensie
adeverință vechime pensie

În mod specific, nivelul minim al venitului lunar asigurat, echivalent cu salariul minim brut pe țară, va fi de 3.700 de lei pentru contractele încheiate în baza OUG nr. 163/2020 după data de 1 iulie 2024 și pentru contractele încheiate conform Legii nr. 360/2023 după 1 septembrie.

Pentru contractele de asigurare socială încheiate în baza OUG nr. 163/2020 până la 1 iulie 2024, venitul minim lunar asigurat va rămâne neschimbat.

Sumele ce trebuie plătite efectiv de la 1 iulie 2024 pentru cumpărarea vechimii în muncă
Este important de menționat că OUG 163/2020 stipulează că „baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale este venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată la data încheierii contractului de asigurare socială”.

Astfel, sumele care trebuie plătite efectiv pentru vechimea în muncă, respectiv cota de CAS (25%), se aplică la salariul minim brut în vigoare la momentul semnării contractului cu casa de pensii.

Concret, suma de plată pentru fiecare lună, în cazul contractelor semnate din iulie 2024, va fi de 925 de lei. Pentru contractele semnate înainte de începutul lunii iulie (între 1 octombrie 2023 și 1 iulie 2024), suma de plată va fi de 825 de lei.

De asemenea, este important de subliniat că, în cazul modificării salariului minim sau a cotei CAS, contractele de asigurare deja încheiate nu vor fi afectate.

Citește și: Zi istorică! Au început lucrările la cel mai așteptat pasaj de autostradă din ultimii 30 de ani

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult