- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cumpărăturile ajung în București la un nou record! Coșul de cumpărături s-a scumpit cu 40%

27 Jan, 09:33 • Bumbeneci Diana
Criza economică din România s-a simțit cel mai mult atunci când vine vorba despre creșterile de prețuri ale alimentelor, carburanților și chiar medicamentelor. În București, coșul de cumpărături cu alimente s-a scumpit cu 40%.
Cumpărăturile ajung în București la un nou record! Coșul de cumpărături s-a scumpit cu 40%

Coșul de cumpărături, mai ales cu alimente, a crescut în ultimele 12 luni cu minim 40%.  În București, prețurile au explodat, iar oamenii abia mai fac față cheltuielilor, mai ales acei români care au venituri medii. În prima parte a lunii octombrie 2021, costul unui coş de cumpărături cu principalele alimente de la cei mai mari furnizori din industria alimentară, în Bucureşti, era în jur de 80 de lei, acum însă ajunge la sume record, anunță Antena3.

Cumpărături din ce în ce mai scumpe în București

În primele zile din 2023, același coș de cumpărături este de aproximativ 110 lei în, conform calculelor ZF făcute pe baza datelor din Monitorul Prețurilor al Consiliului Concurenței. În anul 2023, în mai puţin de un an şi jumătate un bucureştean a avut o creştere de aproape 40% la acelaşi coş de cumpărături, iar analiștii din domeniu se tem că acesta este doar începutul.

Comparativ cu perioada anterioară, salariul mediu net lunar la nivel naţional în octombrie 2021 era 3.544 de lei, iar în luna noiembrie a anului 2022 veniturile erau de 4.141 de lei, având o majorare de 17% în Capitală, arată datele de la Institutului Naţional de Statistică.

Ai mai putea citi: Toți producătorii de legume trebuie să știe! Guvernul a luat o decizie privind sprijinul cuplat

Coș cumpărături
Coș cumpărături

Cât despre prețurile acordate mărfurilor alimentare, acestea au crescut cu 22% din luna decembrie a anului 2021 până în luna decembrie a anului 2022, conform ultimelor date ale INS.

Cele mai ridicate prețuri au fost la zahăr, al cărui preţ a crescut cu 63% din decembrie 2021 până în decembrie 2022. O altă creștere istorică de preț a fost și pentru unt, al cărui preţ a crescut cu 45% din decembrie 2021 până în decembrie 2022 şi uleiul, al cărui preţ a crescut cu 37% din decembrie 2021 până în decembrie 2022.

Ai mai putea citi și: Consultațiile medicale, serviciu de lux în România! În 2023, prețurile cresc cu 30%. La cât ajunge o simplă consultație

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult