- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Curentul electric a ajuns la un preţ-record în România. Prima reacţie de la Consiliul Concurenţei

18 Oct, 13:18 • Cornel Ghimeșan
Curentul electric a ajuns pe piața de echilibrare din România la un preţ de aproape 190.000 lei / MWh (aproximativ 38.000 de euro / MWh). Această valoare a fost înregistrată pe 17 octombrie 2024 şi este cea mai mare atinsă vreodată în România, lucru care ridică semne de întrebare legate de funcționarea pieței energetice.
Curentul electric a ajuns la un preţ-record în România. Prima reacţie de la Consiliul Concurenţei

Curentul electric a depăşit preţul aurului în România a aju pe data de 17 octombrie 2024, pe piața de echilibrare a energiei electrice din București, la un preț impresionant de 187.614 lei/MWh, pentru intervalul de decontare 15:45 – 16:00. Datele sunt provizorii, iar calculul final, care va include informații detaliate despre energia activată în piața de echilibrare, precum și poziția exactă a fiecărui participant, va fi publicat în aproximativ o lună de Transelectrica, transmite romaniatv.net.

Consiliul Concurenţei investighează cum s-a ajuns la un preţ-record pentru curentul electric

Deși nu au fost raportate evenimente excepționale care să justifice creșterea bruscă, costurile suplimentare de echilibrare vor fi suportate de consumatori, în contextul în care statul nu recunoaște aceste costuri în afara cazului în care acestea depășesc 5% din costul total de achiziție al furnizorului. În acest caz, decontarea s-ar face de la bugetul de stat, ceea ce ar putea afecta resursele publice.

Citeşte şi: Poşta Română devine partener ANAF în colectarea datoriilor. Sunt vizaţi aproape un milion de români

Creșterea prețurilor pe această piață afectează în mod direct participanții, inclusiv furnizorii și producătorii de energie din surse regenerabile, care se confruntă cu pierderi financiare din cauza costurilor ridicate de dezechilibru, având în vedere că vânzările de energie au devenit mai puțin profitabile. Din acest motiv, Consiliul Concurenței investighează piața de echilibrare pentru a înțelege mai bine formarea acestor prețuri, dar până în prezent nu există dovezi care să indice încălcări ale legii concurenței.

Citeşte şi: Finanțare specială pentru copiii din România. Marcel Boloș: „S-au purtat ample discuții pe această temă”

Pe de altă parte, în ultima perioadă au mai existat astfel de anomalii. Pe 16 septembrie 2024 s-a înregistrat un alt preț record în sistemul ENTSO-E, de peste 100.000 de lei/MWh pentru intervalul 15:30 -15:45. Ulterior, Transelectrica a precizat că această valoare a fost rezultatul unei erori pe platforma pieței de echilibrare, fără a oferi însă detalii despre prețul corect. De asemenea, pe 2 septembrie 2024 s-a înregsitrat un preț de aproape 68.000 de lei/MWh. Din aceste motive, Consiliul Concurenței investighează piața de echilibrare pentru a înțelege mai bine formarea acestor prețuri, dar până în prezent nu există dovezi care să indice încălcări ale legii concurenței, a transmis vicepreședintele Dan-Virgil Pascu.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult