Cursul valutar BNR pentr data de 13 noiembrie 2023 a fost actualizat. În decursul săptămânii trecute, leul a avut o evoluție oscilantă, cu începutul și sfârșitul pe plus față de moneda euro, dar cu mijlocul săptămânii marcat de scăderi bruște.
Citește mai multe despre: Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: „Mărirea salariilor, risc inflaţionist. În privinţa pensiilor, să vedem despre ce e vorba. Deocamdată este cam mult zgomot, că se aplică de la anul, că e indexare, că mai vine ceva în plus”
Se anunță o săptămână foarte dinamică pe piața financiară. Unul dintre cele mai importante evenimente este acela pe care îl organizează Ministerul Finanțelor, acela fiind organizarea a patru licitații pentru emisiuni de obligațiuni în sumă totală de peste un miliard de lei. Mai mult decât atât, BNR prezintă, luni, balanța de plăți și datoria externă în septembrie 2023, Curtea de Conturi Europeană fiind așteptată să publice un raport cu privire la performanța bugetului Uniunii Europene.
Guvernatorul Mugur Isărescu a declarat că, în cazul unui plan al unei posibile reduceri a dobânzii de politică monetară, care îi afectează în mod direct peromânii cu credite, că nici nu se pune problema p-nă când nu va observa că inflația scade puternic.
„Să fie foarte clar. Nu discutăm până când nu vedem că inflaţia se duce bine în jos. Ce facem? Ne apucăm să creăm anticipaţie că relaxăm.
Cea mai proastă combinaţie este să te duci cu rata de politică monetar în jos, să constaţi că inflaţia de fapt nu scade, ci o ia din nou în sus şi să te apuci să o creşti din nou. Nu ne jucăm cu rata de politică monetară. Mai facem jocuri, în anumite limite, cu dobânzile pe piaţă.”, a declarat Mugur Isărescu, potrivit Fanatik.ro.
Declaraţia sa vine în contextul în care săptămâna trecută Consiliul de Administraţie al BNR a decis să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an.
De asemenea, CA al BNR a hotărât să păstreze rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an şi a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6% pe an şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.
Din luna ianuarie a anului curent, dobânda cheie a rămas nemodificată, când BNR a crescut rata dobânzii la 7% pe an, de la 6,75% pe an.
“Deciziile CA al BNR vizează readucerea durabilă a ratei anuale a inflaţiei în linie cu ţinta staţionară de 2,5 la sută ą1 punct procentual, inclusiv prin ancorarea anticipaţiilor inflaţioniste pe termen mediu, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri economice sustenabile.
În contextul actual, mixul echilibrat de politici macroeconomice şi implementarea de reforme structurale inclusiv prin utilizarea fondurilor europene care să stimuleze potenţialul de creştere pe termen lung sunt esenţiale pentru menţinerea stabilităţii macroeconomice şi întărirea capacităţii economiei româneşti de a face faţă unor evoluţii adverse”, arată un comunicat al băncii centrale, conform sursei citate anterior.
Citește mai multe despre: A fost emis raportul BNR. Rata inflației rămâne 7,5% până la sfârșitul anului, însă se anunță o ascendență a traiectoriei pe parcursul anului 2024!