În decursul zilei de luni, Banca Națională a României (BNR) a anunțat cursul valutar pentru monedele principale circulante în lume. Astfel, a înregistrat curs de referință de 4,9676 lei pentru un euro, de la un curs de 4,9709 lei înregistrat vineri. Dolarul a ajuns la 4,5508 lei, de la un curs de 4,5330 lei. Lira sterlină este cotată de BNR la 5,7635 lei, față de 5,7970 lei, înregistrat vineri. Francul elvețian este cotat la 5,2395 lei, de la un curs de 5,2334 lei. Aurul a fost cotat la 295,5104 lei pentru un gram, față de 297,7380 lei, potrivit celor comunicate de profit.
Ai putea fi interesat și de: Electrica a aprobat strategia corporate pentru perioada 2024 – 2030. Aceasta include tranziţia către economia verde, digitalizarea şi securitatea rețelelor
Aceasta a fost o săptămână în care, practic, cursul euro a rămas neschimbat. Luni, 11 decembrie, euro avea o valoare estimată de 4,9708 lei, iar după aprecierea din primele zile ale săptămânii, vineri cursul a revenit la valoarea din deschiderea săptămânii.
Mai mult decât atât, a fost o săptămână importantă din punct de vedere al știrilor economice. Așadar, Executivul a adoptat proiectul de buget pentru anul 2024, un buget care este considerat a fi însă nerealist pe partea de venituri de către majoritatea economiștilor. Guvernul și-a propus să mențină un deficit de peste 5% anul viitor. De asemenea, datoria guvernamentală să se mențină la 49% din PIN la finalul anului viitor.
S-a ținut cont și de încetinirea inflației, pe luna noiembrie rata de creștere a prețurilor stabilită de către INS fiind de doar 6,7%, în scădere accentuată față de lunile anterioare, când era de peste 8%. La începutul anului, guvernatorul BNR estima o inflație de 7% și sublinia că stabilitatea cursului leu – euro a fost unul din factorii prin care inflația a fost ținută sub control.
„Dacă cursul de schimb ar fi luat-o razna, singurul impact ar fi fost o inflație și mai mare. Nu ar fi fost momentul să facem o corecție prin cursul de schimb. Uitați-vă în Ungaria, acolo lucrurile au scăpat de sub control și au inflație mult mai mare de 26%. Eu cred ca am făcut bine că nu am lăsat cursul să se deterioreze, am avut și intrări mari de capital. Cred ca BNR a făcut un lucru bun. Avem cel mai stabil curs, nu a fot obținut prin pierdere de rezerve”, declara Mugur Isărescu în luna octombrie a acestui an, conform celor comunicate de fanatik.
Ai putea fi interesat și de: Românii trăiesc cu pensii de 1.125 lei/lună! Cea mai mare pensie este în valoare de 94.000 de lei!