Curtea Constituțională eliberează calea pentru cumulul salariu-pensie în rândul bugetarilor: decizie unanimă de neconstituționalitate în privința legii adoptate de parlament la data de 28 iunie, care interzicea această practică. În felul acesta, angajații vorputea să și muncească la stat, dar să și ia pensii speciale.
„Cu unanimitate de voturi, Curtea a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție și a constatat că dispozițiile articolului 2 până la 11 din legea privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative sunt neconstituționale.
Curtea, în esență, a considerat că dispozițiile criticate referitoare la interdicția cumulului pensiei cu salariul contravin dreptului fundamental la muncă, garantat de Constituție.
În aceste condiții, legea se întoarce în Parlament, pentru a fi pusă de acord cu decizia Curții Consstituționale, în temeiul articolului 147 din Constituția României.”, a declarat președintele Curții Constituționale, Marian Enache, potrivit celor comunicate de G4Media.
Află mai multe despre: Marcel Ciolacu, despre impozitul progresiv, pensiile speciale şi recomandările FMI: „Sunt convins că nu vor fi noi taxe!”
În cadrul Curții Constituționale Române s-au purtat discuții îndelungate cu privire la această lege ce are în vedere cumulul de pensie-salariu. Părerile împărțite nu au ajutat, însă au existta și păreri preoponderente și care au decis, într-o oarecare măsură, situația dată. Această lege s-a dorit a se declara a fi neconstituțională din varii motive, însă sursele spun, conform Antena3, că motivul principal ar fi crearea unui precedent constituțional. A fost pusă în discuție problema care evidenția impactul pe care il putea avea atât asupra prezentului, cât și asupra viitorului. La ce se referă Curtea Constituțională Română? Legea aceasta afecta în mod direct contractele, nu doar cele prezente, ci și cele din viitor, conform celor de la Antena 3.
„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în unanimitate, sesizarea Curţii Constituţionale a României pentru controlul constituţionalităţii, înainte de promulgare în ceea ce priveşte: l Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi a Legii nr.277/2015 privind Codul fiscal (PL-x nr.244/2023); Legea privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare”, a declarat Inalta Curte de Casație și Justiție, conform G4 Media.
Odată ce legea a fost declarată a fi neconstituțională, aceasta nu mai are cum să fie reaudsă în discuțiile parlamentarilor. Singura caracteristică este cea specifică unei probleme politice, întrucât cei din Coaliție nu se mai află în poziția în care pot elimina cumulul pensiei cu salariul.
Află mai multe despre: Pensii 2024. Bărbaţii vor avea majorări de 30%, femeile doar de 11% în noua lege a pensiilor