Premierul Marcel Ciolacu și-a exprimat ambiția ca investițiile publice din România să crească anul viitor, ajungând la un nivel record de peste 110 miliarde de lei, depășind astfel nivelul atins în anul curent, potrivit știripesurse.ro.
Ciolacu a spus că, deși de mai multe luni au circulat zvonuri despre taxe noi și creșteri de TVA, acestea nu s-au materializat și nu sunt incluse în planul fiscal actual.
Te-ar mai putea interesa și: Mii de pensionari protestează în Piața Victoriei. Ciolacu cheamă de urgență delegații la Guvern
foto: Marcel Ciolacu
Conform premierului, Guvernul a reușit să negocieze un plan pe șapte ani, menținând un echilibru macroeconomic între cheltuieli, venituri și investiții. El a punctat că cerințele pentru atingerea unui deficit de 5% impun două opțiuni: fie adoptarea unei noi legi a salarizării atunci când se va atinge acest prag, fie menținerea ritmului actual de investiții.
„Am avut o discuţie de şase luni sau de un an de zile de breaking news-uri în care vin taxe noi. N-au venit. Am avut, pe urmă, şase luni discuţii de TVA-ul, se măreşte … de apocalipsă. Pe urmă am avut discuţii de impozite noi pe muncă. Nu sunt în acest plan.
Pentru că am negociat un plan pe şapte ani. Ei ce ne cer? Dom-le, rămâneţi în anvelopa în care sunteţi! Şi aveţi două condiţii: ori veniţi cu noua lege a salarizării pe care trebuie să venim şi o puneţi în aplicare când ajungeţi la 5% deficit, lucru care nu va fi foarte greu în următorii doi ani, dar continuaţi ritmul acesta de investiţii. Cu alte cuvinte s-a creat un echilibru macroeconomic între cheltuieli, investiţii şi venituri. Am crescut veniturile de la 27%, cum le-am luat, le-am crescut la 29,6%.
Şi de aceea, sunt nişte filosofi înainte, care au trecut acolo că anul viitor va trebui să avem, 2,5% parcă, venituri noi din PIB şi domnul ministru al Finanţelor, acelaşi ministru multhulitul, care venea cu impozite şi taxe, a negociat să fie doar 1,1%. Asta lăsând clar, fără să fie o forţare a creşterii impozitelor”, a afirmat Marcel Ciolacu, sâmbătă, la Slobozia, întrebat dacă, în contextul planului fiscal de reducere a cheltuielilor publice, sunt posibile restructurări ale aparatului bugetar.
Un alt punct de negociere a fost stabilirea unui plafon de 1,1% pentru creșterea veniturilor suplimentare din PIB pentru anul viitor, în ciuda unei propuneri inițiale mai ridicate, de 2,5%.
„Vreau, anul viitor, să avem, pentru primă oară, să depăşim anul acesta şi să fie investiţii de peste 110 miliarde”,afirmă primul ministru.
Te-ar mai putea interesa și: 119 spitale din România intră în proces de modernizare masivă. Anunțul istoric al lui Ciolacu!