Cutremur pe piața imobiliară. Scumpirile la chirii și locuințe se fac simțite încă de pe acum, însă se pregătesc noi runde de scumpiri, în în condițiile în care achiziția unei case devine un deziderat din ce în ce mai greu de atins, a informat zf.ro.
De asemenea, cererea de chirii și locuințe va crește semnificativ începând cu luna septembrie, moment în care majoritatea studenților își încep căutările pentru o locuință de închiriat.
Potrivit statisticilor Imobiliare.ro, o garsonieră în Capitală se închiria în iulie 2023 cu 301 euro/lunar, un apartament cu două camere cu 480 de euro/lunar, iar unul cu trei camere cu 650 de euro pe lună. Scumpirile sunt de circa 11% faţț de aceeași lună a anului trecut.
„La apartamentele cu trei camere, unde s-a plecat de la 800 de euro, s-a ajuns acum la 1.200-1.300 de euro”, spunea recent Georgian Marcu, expert imobiliar şi fost președinte al APAIR (Asociația Profesională a Agenţilor Imobiliari din România), în cadrul emisiunii online de business ZF Live.
În unele orașe mari din afara Capitalei însă creșterile de preț sunt şi mai mari comparativ cu iulie 2022, ajungând la peste 20% în Constanța. „Chiriile au crescut cu circa 10-15% faţă de anul trecut. Un apartament cu două camere pe segmentul mediu-superior se închiriază cu 700-800 de euro în zone centrale sau în Aviaţiei. O garsonieră în aceeaşi zonă este acum cam 500-600 de euro, faţă de 400 de euro acum trei ani. La apartamentele cu trei camere, unde s-a plecat de la 800 de euro, s-a ajuns acum la 1.200-1.300 de euro”, spunea recent Georgian Marcu, expert imobiliar şi fost preşedinte al APAIR (Asociaţia Profesională a Agenților Imobiliari din România).
Deși chiriile sunt în continuă creștere , tot mai mulți români aleg varianta de locuire, în ciuda faptului că achiziția unei locuințe este foarte dificilă. Pe acest fond, din 2023 vor exista mai multe proiecte în Capitală destinate exclusiv închirierii.
„În mod atipic, chiriile continuă să crească şi în lunile de vară în acest an, contrar sezonalităţii specifice acestui segment. Inflaţia şi modificările fiscale pun însă presiune pe preţuri, de asemenea dobânzile mari şi scăderea tranzacţiilor de vânzare fac ca oferta pe chirii să fie mai mică, iar în septembrie ne aşteptăm la creşteri de cel puţin 10% în Bucureşti, deoarece cererea va creşte cu până la 20% sub efectul începerii anului universitar”, spune Daniel Crainic, director de marketing la Imobiliare.ro.
Alte articole: CUTREMUR pe piața imobiliară! Prețurile locuințelor și ale chiriilor au făcut gaură în buzunarele românilor