- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cutremur pe piața RCA. Șeful Allianz Țiriac Asigurări face anunțul sumbru pentru 2025

02 Oct, 15:19 • Bumbeneci Diana
Șeful Allianz-Ţiriac Asigurări prezice un cutremur pe piața RCA. Prețurile în 2025 vor fi de neatins.
Cutremur pe piața RCA. Șeful Allianz Țiriac Asigurări face anunțul sumbru pentru 2025

Românii care cumpără polițe RCA trebuie să se aștepte la ce e mai rău pentru anul 2025. Plafonarea tarifelor RCA s-a prelungit pentru că suntem în an electoral consideră Virgil Şoncutean, CEO Allianz-Ţiriac Asigurări. Acesta susține că„nota de plată” va veni anul viitor.

Cutremur pe piața RCA

Discuțiile vin în condițiile în care plafonarea preţurilor la poliţele RCA va fi menţinută pentru încă trei luni, până la sfârşitul anului, în baza unei hotărâri adoptate de Guvern la finalul lunii septembrie. Promisiunea plafonării a fost făcută de Marcel Ciolacu oficial.

„S-a prelungit îngheţarea preţurilor tocmai pentru că suntem în an electoral şi liniştea cu orice preţ pare a fi mai importantă decât nota de plată care va veni anul viitor. Dar nu ne surprinde pentru că suntem în piaţa asta de ceva vreme. Nu mai suntem surprinşi de atât de multe lucruri, de cât ar putea fi surprinşi nişte nou veniţi, să spunem.

Şi de asta trebuie să ne pregătim şi pentru astfel de intervenţii pentru că din păcate politicul va rămâne aproape şi cu atât mai mult cu cât deficitul bugetar ajunge la niveluri alarmante probabil că sursele de venit sunt toate listate pe masa lor. Chiar din cele ortodoxe şi din cele mai puţin ortodoxe”, a declarat Virgil Şoncutean, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

El a precizat că o piaţă liberă are puterea de a se autoregla.

Virgil Şoncutean, despre prețurile RCA
Virgil Şoncutean, despre prețurile RCA

Citește și: Motivul pentru care prețurile RCA se vor majora în scurt timp. „Vor crește cu încă 40-50%”

„O intervenţie a autorităţilor, principial vorbind, nu a ajutat niciodată. Dacă ne uităm la ultimii 8 ani au fost foarte tumultuoşi, cu falimente, cu plafonări, cu îngheţări şi de prime acum şi de comisioane. Sigur că această îngheţare pe unii i-a prins mai bine îmbrăcaţi, pe unii i-a prins mai nepregătiţi.

Când vom ieşi din această îngheţare va urma o perioadă destul de proactivă în care nu ştim cum se va comporta fiecare jucător. Noi suntem unii dintre jucătorii pe care îngheţul ne-a prins îmbrăcaţi bine şi de aceea nu suntem în postura în care să spunem că noi vom înregistra deocamdată pierderi din acest lucru, dar nu sunt toţi jucătorii în această postură.

După îngheţare e o mare necunoscută, ce se va întâmpla şi cum se vor recupera aceste intervenţii, însă istoric dacă ne uităm vedem că intervenţiile de plafonare, de îngheţare duc cel puţin principial piaţa un pas în spate şi nu un pas în faţă.

Şi poate e şi unul din motivele pentru care ne zbatem ca pondere în produsul intern brut, ca industrie, undeva între 1,15 – 1,30 puncte procentuale în ultimii 20 de ani. Şi aceste elemente pe care le vedem şi astăzi sunt o frână. În mod normal piaţa trebuie să o laşi liberă”, a subliniat Virgil Şoncutean.

Oficialul  a mai ținut să transmită și că primele ar trebui să fie suficiente pentru a acumula rezerve din care să fie plătite daunele.

Întotdeauna am spus că intervenţia prin plafonare poate să pună seminţele viitoarelor falimente. Mai ales pe jucătorii pe care îi surprinde mai puţin pregătiţi”, a spus Virgil Şoncutean.

Mai poți citi: Este decizia momentului privind tarifele RCA. Marcel Ciolacu: „Luăm azi o decizie importantă

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult