Ministrul Agriculturii a participat joi la un eveniment de gastronomie sustenabilă, dedicat celebrării Zilei Internaţionale de Conştientizare Asupra Risipei şi Deşeurilor Alimentare, ocazie cu care a făcut o serie de declarații.
Oficialul a dorit să ofere asigurări că prețul la cașcaval nu va suferi modificări:
„Nu va ajunge la un asemenea preţ. Nu sunt elemente obiective care se determine un asemenea nivel, ştiindu-se trei lucruri. În primul rând, se ştie că preţul la producţia marfă s-a stabilizat. În al doilea rând, se cunoaşte faptul că au fost intervenţiile acestea privind plafonarea preţurilor la energie, care sunt elemente constitutive ale costului de producţie şi sunt inevitabile în realizarea produsului respectiv. Şi în al treilea rând, există şi un control, zic atent, al pieţei şi se poate constata comportamentul acesta mai liniştit, mai ponderat, pentru că, din nefericire, unii înţeleseseră că este momentul câştigului rapid şi fără multe greutăţi. Iată că lângă mine am doi colegi pe care îi cunoaşteţi prin acţiunile pe care le-au lansat la nivelul ţării – preşedintele ANPC şi vicepreşedintele ANSVSA care sunt tot timpul cu ochii pe piaţă şi intervin în baza legii acolo unde deficienţele apar şi le elimină cu măsuri pe care le au la îndemâna dumnealor, şi pe care ei le gestionează, zic, cu interes pentru ţară”, a declarat, joi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, citat de Agerpres.
Te-ar putea interesa și: Petre Daea: „Guvernul a venit în sprijinul crescătorilor de animale cu subvenții consistente”. Crescătorii de animale primesc: 105 euro/bovină, 300 euro/cap de vacă!
Prețul majorat pentru laptele crud și creșterea cheltuielilor de producție vor scumpi brânzeturile, un kilogram de cașcaval ajungând să coste și 100 de lei, a declarat recent Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL).
”Caşcavalul va ajunge la 100 lei/kg. Cel mai ieftin caşcaval în retail este 47 lei/kg şi cel mai scump este aproximativ 67 lei/kg”, a declarat Dorin Cojocaru pentru Ziarul Financiar.
La rândul său, Marius Chiorean, property manager la Torokoi, spune că este necesară o cantitate de 10 litri de lapte pentru a face un kilogram de caşcaval şi preţul minim pentru acesta este 35 de lei, a informat agrointel.ro
Şeful MADR a adăugat că există „preocupări consistente” la nivelul Ministerului Agriculturii şi în Guvernul României în privinţa scumpirilor la alimente.
„Eu vi le-am pus la dispoziţie tot timpul şi vi le-am prezentat de fiecare dată atunci când în Parlamentul României sau în Guvernul României sau la nivelul Ministerului Agriculturii, prin ordine de ministru, am putut interveni cu forme de sprijin în aşa fel încât să creştem producţia. Noi ştim foarte bine că activitatea din agricultură este realizată de fermieri în condiţii naturale diferite. Aţi putut constata că anul acesta am avut o situaţie mai dificilă din punct de vedere al al naturii.
„Seceta ne-a pus la grea încercare. Practic, seceta pedologică a ocupat toată ţara, mai puţin zonele unde am avut posibilitatea să irigăm sau natura a putut să lase în anumite perioade cantităţi de precipitaţii care să ţină într-un confort hidric plantele, în aşa fel încât vegetaţia să se desfăşoare normal. Avem preocupări în domeniu tot timpul, prin actele normative pe care le aprobăm, prin programele de sprijin pe care le lansăm de fiecare dată”, a explicat Petre Daea.
Evenimentul la care a participat Petre Daea a fost organizat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în calitate de beneficiar al proiectului „Consolidarea capacităţii MADR de a elabora politici şi reglementări specifice în vederea implementării unui sistem strategic naţional pentru trasabilitatea şi integritatea produselor agroalimentare” şi îşi propune conştientizarea asupra importanţei valorificării eficiente a resurselor, a rolului definitoriu al măsurilor de educaţie, în contextul prevenirii şi diminuării risipei alimentare.