Peste 200 de angajați de la Șantierul Naval Damen Mangalia, care se află în insolvență, urmează să fie concediați începând cu 28 februarie, iar pentru ceilalți peste o mie de angajați s-a prelungit șomajul tehnic până pe 31 mai.
Potrivit lui Laurențiu Gobeajă, liderul Sindicatului Navalistul, sindicaliștii au făcut solicitări repetate asupra autorităților centrale pentru ca acestea să găsească soluții pentru reluarea activității și ieșirea din insolvență. Totuși, „se pare că blocajul existent continuă, situație care trenează de un an și jumătate, fără a evolua în vreo direcție”.
Citește și : Rafila vrea ca medicii să fie plătiți în funcție de performanță. Cine va câștiga mai mult
Șantierul Damen Mangalia are un acționariat româno-olandez, în care statul român deține 51%, iar olandezii de la damen 49%.
„Situația pare că trenează în continuare în același mod ca și până acum, nu evoluăm în nicio direcție. Din exterior privind, pare, în lipsa unor informații clare din partea decidenților, că cei doi acționari nu au ajuns la un acord, decât poate doar de principiu că trebuie să cedeze contractul de asociere, dar modul în care va înceta acest contract de asociere și cât va costa ieșirea Damen din această afacere e o necunoscută pentru noi toți.
Și nici nu ne-ar interesa în mod deosebit valoarea sumelor respective, important este să se întâmple cât mai repede. Dar pare că e un blocaj în continuare, cei doi acționari nu spun nimic din ceea ce discută, spun doar că discută. Dar asta ne spun de un an și jumătate”, a declarat sindicalistul pentru AGERPRES.
El mai afirmă că peste 200 de salariați urmează să își piardă locurile de muncă începând cu 28 februarie, deși, după ultimul miting de protest din Capitală al lucrătorilor șantierului, ministrul Economiei, Bogdan Ivan, a anunțat că îi va solicita administratorului judiciar amânarea concedierilor.
Citește și : Reforme la Romsilva. Mircea Fechet nu renunță la reorganizare, în ciuda protestelor
Sindicalistul consideră că s-a ajuns în această situație din cauza tensiunilor dintre cei doi acționari, fiecare dintre ei crezând că îl poate fenta pe celălalt.
„Toate tensiunile an de an dintre cei doi acționari au dus la deznodământul ăsta. Pentru că nu s-au înțeles efectiv, ei nu au putut să conlucreze, fiecare a crezut că îl poate fenta pe celălalt. Nu poate continua un parteneriat de afaceri când ambii parteneri nu au încredere unul în celălalt și când niciunul nu mai vrea să continue împreună. Dar ei, de fapt, sunt separați, dar împreună, nu s-a rupt ‘lanțul de iubire’, ei dețin în continuare pachetul de acțiuni”, a mai spus Gobeajă pentru sursa citată.