Primăria Capitalei – condusă de Nicușor Dan, aflat la al doilea mandat – este protagonista unei situații aproape incredibile: își amanetează autobuzele pentru a putea plăti tramvaiele! Așa poate fi rezumată povestea unui management ajuns în impas la nivelul municipalității bucureștene.
Pe larg, datele problemei sunt următoarele.
Primăria Capitalei devine ”girant” pentru un împrumut de 369.293.815 lei. Aceasta este soluția găsită de actuala conducere a Societății de Transport București (STB), pentru ieșirea din criza financiară. Soluția a fost aprobată, în ședință extraordinară, de Consiliul General al Municipiului București (CGMB), notează evz.
Mai exact, Primăria Capitalei a acceptat ca STB, societate aflată în subordinea municipalității bucureștene, să lase amanet 400 de autobuze Otokar la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), pentru a nu rămâne cu conturile blocate din cauza datoriilor la bugetul de stat.
Primăria Capitalei a fost de acord să fie ”girant” pentru STB, care, pe de altă parte, vrea să se împrumute de la bancă de 363.293.815 lei, pentru rezolvarea unei alte probleme: litigiul cu furnizorul Electroputere VFU Pașcani, companie controlată de Gruia Stoica, la care are o datorie de 305.288.920 lei (fără TVA), reprezentând valoarea contractului unui contract neonorat, și penalități de peste 27.000.000 lei. Contractul avea ca obiect achiziționarea de către STB a 40 de tramvaie fabricate în Rusia, însă nu a fost onorat de societatea din subordinea Primăriei Capitalei. Banii trebuie plătiți firmei din Pașcani în conformitate cu o decizie definitivă luată de Judecătoria Sectorului 1 la 5 decembrie 2024.
Citește și Frații Tate, aflați sub control judiciar, au plecat spre SUA, cu dispensă de la procuror
Tot acest lanț de demersuri, menit a scoate din impas STB, au fost introduse, prin două proiecte de hotărâre, pe ordinea de zi suplimentară din ultima ședință a CGMB.
În condițiile în care aceste demersuri angajează, practic, peste 600.000.000 lei din bugetul municipal, dezbaterile din ședință au fost extrem de tensionate.
Absent de la ședință, primarul general Nicușor Dan este considerat de mulți consilieri generali vinovat pentru situația în care a ajuns STB.
“Dacă plătea (Primăria Capitalei – n.r.) compensațiile la timp, nu se ajungea la această situație. Datoriile sunt istorice și sunt din cauza întârzierilor la plata subvenției și a compensațiilor pentru transportul public”, a afirmat consilierul general PSD Marian Artimon.
Inițial, managementul STB a propus, prin adresa oficială trimisă către Primăria Municipiului București nr. 138617/18.11.2024, majorarea capitalului social al societății cu 305.288.920 lei. Banii urmau să fie alocați pentru încheierea contractului de achiziție a tramvaielor și stingerea litigiului cu SC Electroputere VFU Pașcani.
Nicușor Dan a refuzat însă această variantă. ”Nu avem acești bani în buget”, a argumentat edilul, astfel că STB a venit cu nouă propunere, și anume ca Primăria Capitalei să garanteze, prin venituri proprii, un credit de investiții în valoare de 363.293.815 lei, care urmează să fie contractat de către societatea de transport pentru realizarea “unei investiții publice de interes local”. Investiția este, de fapt, stingerea litigiului cu firma din Pașcani.
Directorul general al STB, Daniel Istrate, spune că nu exista alternativă. “Avem o decizie a instanței care ne obligă la încheierea acestui contract. Instanța a impus și penalități și trebuie să începem negocierile cu furnizorul. Altfel, plătim penalități de 0,5 la sută pe zi. Vom folosi această linie de credit strict pentru a stinge acest litigiu. Penalizările sunt foarte mari, iar amânarea unei decizii în acest sens (soluționarea litigiului – n.r.) va duce la creșterea datoriilor, cu efecte extrem de grave asupra activității transportului public din București”, le-a explicat Istrate consilierilor generali.
Măsurile au fost aprobate cu 42 de voturi ”pentru”, astfel că municipalitatea va garanta linia de credit de peste 360 milioane de lei folosită de STB pentru achiziția a 40 de tramvaie.