Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a ieșit public cu noi declarații de presă legate de veniturile românilor care s-au pensionat sau urmează să facă acest pas. Conform oficialului, din datele pe care le are, modificările avute în vedere în domeniul sistemului de pensii nu vor cuprinde elemente de schimbare „bruscă”, care să genereze „dezechilibre”.
Acesta a fost întrebat, într-o conferință de presă, la Palatul Victoria, despre informațiile vehiculate privind creșterea vârstei de pensionare în noile reglementări în domeniul pensiilor avute în vedere de actuala guvernare. Desigur, oficialul a avut imediat un răspuns pentru actuala situație.
Te-ar mai putea interesa și: O nouă înșelătorie gravă pentru români. „Loc de muncă bine plătit în compania noastră, primiți 500 euro/zi”
„N-aș vrea să fac speculații nici în legătură cu acest lucru și nici în legătură cu alte elemente care circulă în spațiul public. În privința vârstei de pensionare, ca și în cazul altor potențiale schimbări, vor fi luate măsuri etapizat, nu vor fi schimbări bruște în sistem care să genereze dezechilibre. Și este apelul la rațiune pe care l-au făcut mai mulți membrii ai Guvernului în ultima perioadă și pe bună dreptate, pentru că funcționarea sistemului trebuie asigurată și asta implică și o anumită continuitate, deci inclusiv din perspectiva vârstei de pensionare, din datele pe care le am, nu vor fi elemente de schimbare bruscă care să genereze dezechilibre de sistem”, a afirmat Cărbunaru, potrivit Agerpres.
Acesta a mai explicat că, în ceea ce privește jalonul din PNRR privind pensiile speciale, s-a constituit un grup de lucru. Mai mult, conform oficialului, specialiștii de la Ministerul Muncii fac analize și există consultanță din partea Băncii Mondiale.
Dan Cărbunaru a explicat, în declarațiile sale, că pensiile militare nu sunt pensii speciale. Acesta le transmite politicienilor să nu mai folosească subiectul drept armă.
„Există, pe de altă parte, și faptul că pensiile militare nu sunt pensii speciale, deci sunt pensii care sunt recunoscute ca atare în orice stat civilizat, inclusiv la nivelul Uniunii Europene, iar potrivit asigurărilor date de către Ministerul Justiției în privința magistraților, pentru că și acolo au fost anumite discuții, atât deciziile Curții Constituționale, cât și statutul recunoscut la nivel european, sunt garanții care trebuie furnizate acestui corp.
În privința, însă, a modului final în care România va asambla acest pachet, la finalul activității pe care o derulează colegii de la Ministerul Muncii, împreună cu cei de la cei de la celelalte ministere, vom avea un pachet final pe care o să-l prezentăm. (…) Dincolo de deciziile politice care s-au luat la nivelul coaliției, dincolo de poziția Guvernului, există și această inserție tehnică de la Banca Mondială, deci se vor asambla toate aceste elemente ținând cont de criteriile pe care vi le-am prezentat și sperăm ca în cel mai scurt timp să avem și o formă agregată pe care să v-o prezentăm”, a explicat purtătorul de cuvânt al Executivului.
Ai mai putea citi și: Lovitură pentru români. Pâinea se va scumpi din nou. Producătorii din domeniul panificației anunță ce se va întâmpla lunile viitoare