Pensionarii români pot contesta deciziile de recalculare în termen de 45 de zile de la momentul primirii lor, anunță Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice, potrivit capital.ro.
„Suntem oameni până la urmă și eroarea umană niciodată nu a putut fi eliminată. Noi sperăm să diminuăm aceste erori, spre zero. Eroarea este normală, ne-o asumăm. Orice greșeală se poate îndrepta.
Este foarte clar și prevăzut în formularul de decizie că există un termen de 45 de zile pentru a contesta, de la momentul primirii deciziei. Eu sper să nu fie cazul, am încredere în colegii mei”, a declarat șeful CNPP.
Citește și: O nouă majorare neașteptată a pensiilor. Daniel Baciu: „Avem termen de 6 luni de zile”
Dorina Barcari, expertă în pensii și salarizare, arată că recalcularea pensiilor în două etape ar putea să creeze probleme în sistemul de pensii publice.
Conform spuselor sale, documentele necesare pentru dosarele de pensie ar trebui să fie deja în arhive încă din anul 2011, mai scrie capital.ro.
În prima etapă a recalculării pensiilor, se va aplica o nouă formulă care folosește o valoare punctuală de referință de 81 de lei. În a doua etapă, vor fi luate în considerare și veniturile din sporuri, premii, ore suplimentare și alte perioade asemănătoare. Problema este legată de cele două etape de recalculare a pensiilor, arată sursa citată.
Prima etapă nu este complicată. În a doua fază de recalculare, trebuie incluse toate veniturile contributive, chiar dacă unele sunt deja în dosare și altele nu au fost încă aduse la dosar, iar asta poate duce la erori.
Total Punctele X 81 de lei (valoarea punctului de referință)
Total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate.
Punctele de stabilitate:
– 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 ani în muncă,
0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35,
1 punct pentru fiecare an muncit peste 35 de ani.