Continuă problemele majore în rândul pensionarilor care intră în a doua etapă a recalculării pensiilor. Se pare că angajații CNPP nu pot controla firmele de arhivare care cer tarife exorbitante pentru adeverințele prin care seniorii pot dovedi că au beneficiat de venituri nepermanente.
Daniel Baciu a oferit noi detalii despre pensionarii care sunt nevoiți să prezinte aceste adeverințe la casele de pensii dar și despre firmele care cer sume uriașe pentru a le elibera.
”Vorbim despre stagiile de cotizare realizate înainte de 2001, nu de cine a ieșit la pensie după 2001. Am tot repetat lucrul acesta. Deci toată activitatea profesională după 1 aprilie 2001 este evidențiată foarte clar la casele teritoriale de pensii și nu mai este nevoie să aducă absolut nimic.
Noi vorbim doar despre perioada realizată anterior anului 2001, pentru că nu avem această digitalizare, dar lucrăm la ea.
Primim și noi o mulțime de sesizări, pe care le-am înaintat Ministerului Muncii, și s-a făcut și această investigație de către Consiliul Concurenței și cred că se află în continuare în investigare, și nu este normal ca pensionarii să plătească aceste sume destul de mari, având în vedere că o mare parte dintre aceștia sunt persoane vulnerabile, și nu este normal să se întâmple lucrul acesta. Tocmai de aceea instituțiile abilitate ale statului trebuie să-și facă datoria”, a declarat Daniel Baciu în exclusivitate la Antena 3 CNN.
„Să știți că acești operatori economici privați care au preluat aceste arhive ale societăților care s-au desființat, care își desfășoară activitatea, au și un regim destul de clar stabilit de lege. Este vorba despre legea Arhivelor naționale unde sunt și ei verificați, unde li se dă acel aviz de funcționare”, a mai spus șeful CNPP.
„Să știți că este un efort incomensurabil. Acum, colegii mei sunt la serviciu, se lucrează și în ture până la orele 22. Se lucrează și sâmbăta și duminica, astfel încât acest proces să fie finalizat în termenii asumați. Până în data de 15 august trebuie să le finalizăm și să le calculăm și să le tipărim. Apoi trebuie să ca Poșta Română să le expedieze către pensionari. Suntem în grafic. Peste 85% din numărul total al pensionarilor, adică în jur de 4 milioane, a fost deja finalizat. Vineri se va finaliza acest proces, astfel încât colegii de la Poștă să aibă suficient timp pentru a le expedia către destinatari”, a transmis Daniel Baciu, într-o declarație anterioară.