Daniel Baciu, directorul Casei Naționale de Pensii (CNPP), a confirmat într-un interviu acordat pentru Antena 3 CNN că există o „gaură” de 15 miliarde de lei din bugetul alocat pentru pensii. Cu toate acestea, el a dat asigurări că, în ciuda acestui deficit financiar, pensionarii își vor primi în continuare indemnizațiile la care au dreptul.
Deși se confruntă cu provocări bugetare, șeful Casei de Pensii exprimă încredere în capacitatea sistemului de pensii de a face față situației și de a asigura plata corectă a pensiilor către cetățeni. Acest anunț aruncă o lumină asupra problemelor financiare cu care se confruntă sistemul de pensii, problemele legate de colectarea la bugetul pensiilor și subliniază importanța gestionării eficiente a resurselor pentru a asigura stabilitatea și sustenabilitatea pensiilor în viitor.
Daniel Baciu, subliniază că, an de an, colectarea fondurilor pentru pensii este în continuă creștere. El exprimă speranța că și în anul 2024 se va menține această tendință pozitivă, astfel încât subvenția de la bugetul de stat să poată fi redusă. Cu toate că există dificultăți financiare, Baciu transmite că România nu este singura țară din Uniunea Europeană care se confruntă cu o astfel de situație.
Te-ar putea interesa și: Cu cât s-au majorat pensiile românilor! Zeci de mii de pensionari au venituri de peste 4.000 de lei
În ciuda acestor provocări, șeful Casei de Pensii subliniază că pensiile din Pilonul I sunt garantate atât de Constituție, cât și de stat. Aceasta înseamnă că, conform legilor fundamentale și angajamentelor statului, Casa va plăți aceste pensii pentru munca pe care românii au depus-o de-a lungul vieții. Baciu mai dă asigurări că, în ciuda dificultăților financiare, sistemul de pensii are baze solide și că se iau măsuri pentru ca pensionarii să-și primească pensiile.
„An de an, colectarea este din ce în ce mai bună. Noi sperăm ca și în anul 2024 să avem o colectare bună, astfel încât subvenția de la bugetul de stat să fie diminuată.
Dar nu este nicio problemă, nu suntem noi singurul stat din Uniunea Europeană care se confruntă cu această situație.
Pensiile din Pilonul I sunt garantate de Constituție și de stat, astfel încât oamenii trebuie să-și primească pensia cuvenită pentru o muncă pe care au făcut-o de-a lungul vieții”, a răspuns Daniel Baciu atunci când a fost întrebat de pensii.
Daniel Baciu a vorbit și despre o proiecție pentru anul următor în ceea ce privește bugetul pentru pensii. El recunoaște că această proiecție poate să nu fie extrem de precisă, deoarece este influențată în mod semnificativ de nivelul de colectare al fondurilor. Cu toate acestea, Baciu estimează că este vorba aproximativ de 15 miliarde de lei, subliniind astfel o posibilă deficiență financiară în bugetul alocat pentru pensii.
„În momentul de față avem o proiecție pentru anul următor, dar această proiecție este posibil să nu fie chiar exactă, pentru că depinde foarte mult de nivelul de colectare, însă vorbim despre aproximativ 15 miliarde”, a mai adăugat Daniel Baciu atunci când a fost întrebat de pensii.