Consumul de produse de greieri a devenit un motiv de dispută politică în scurt timp. Daniel Buda a declarat pe parcursul zilei de ieri că românii nu vor fi obligați să consume astfel de alimente, informează stiripesurse.ro. Din acest punct de vedere, europarlamentarul a menționat că rămâne la alegerea fiecărei persoane dacă va încerca alternativ la rețetele de mâncare și făina de greieri.
Pe parcursul zilei de marți, Daniel Buda a făcut noi declarații în ceea ce privește disputa consumului de produse de greieri. Concret, europarlamentarul a menționat că doar liberul arbitru le va spune românilor dacă vor să încerce alternativ la rețetele de mâncare și făina de greieri. Totodată, el a declarat că românii nu vor putea fi obligați de către nimeni să consume astfel de alimente.
„Vin de la comisia de agricultură unde am discutat exact despre consumul de astfel de produse, de carne din laborator, de făină de greieri, de viermi.
Ceea ce trebuie să ştie cei care vor să se informeze este că nimeni nu o să oblige pe niciun om din România sau de pe lumea asta să consume astfel de produse, nici carne din laborator, nici făină de greieri, sau de viermi”, spune Buda.
Europarlamentarul PNL a afirmat în emisiunea „Proiect de țară: România” că disputa privind consumul de făină de greieri nu are loc doar în țara noastră. În continuare, Daniel Buda a menționat că reprezentanții din Comisia Europeană au făcut mai multe evaluări punctale cu privire la produsele pe bază de greieri.
Totul s-a întâmplat la solicitarea venită din partea mai multor țări, dar și în spiritul unei democrații autentice. Comisia Europeană a constatat că alimentele în cauză pot fi consumate, fără să afecteze sănătatea omului.
Buda a precizat că nimeni nu va fi obligat să consume astfel de produse, dacă nu dorește acest lucru. Europarlamentarul a precizat că, în Olanda, de exemplu, există mai multe discuții despre promovarea consumului acestor alimente, dar cu toate acestea, abordările sunt diferite la nivel național. În Italia, a fost promovat un proiect în Parlament care avea în vedere interzicerea consumului acestor produse.
„De aici încolo, liberul arbitru ne spune dacă vrem să încercăm alternativ la sarmale, la şuncă, la pizza, la paste şi făina de greieri.
Nimeni nu ne obligă să consumă niciun fel de produs dintre cele despre care noi am vorbit. În Olanda de exemplu sunt discuţii privind promovarea consumului de astfel de produse dar ţine de opţiunea la nivel national”, relatează europarlamentarul.
În continuare, Daniel Buda a spus că are încredere că electoratul din România va știi să aprecieze și să deceleze între bine și rău. Mai mult decât atât, europarlamentarul a relatat că „nu mai putem sta blocați în niște mentalități”, oferind un exemplu clar: acum 50 ani, rapița nu era folosită în consumul uman, însă astăzi, românii utilizează uleiul de rapiță. Oficialul atrage atenția că reprezentanții ar trebui să fie atenți la ce mesaje transmit în mediul public.
„Sunt convins că electoratul din România va ştii să aprecieze şi să deceleze între bine şi rău, între a consuma anumite produse. Sigur, avem forţe extremist şi este păcat că România devine un poligon al extremismului şi nu trebuie să ne fie frică să spunem acest lucru. Nu ne putem concepe existenţa în afara Uniunii Europene, să fie foarte clar.
Toate sectoarele din România, plecând de la agricultură, de care mă ocup, la sănătate, infrastructură, depind de UE şi UE nu face altceva decât să ofere posibilitatea statelor membre să se manifeste într-un fel sau altul”, a subliniat eurodeputatul liberal.
„Este important să vedem mesajele date de politicieni în spaţiul public de către politicieni, pentru că lumea se uită la ei ca la depozitarii adevărului absolut deşi nu suntem şi trebuie să oferim cetăţenilor la nivel European şi din România să îşi facă propriile alegeri, în diferitele domenii”, a afirmat Buda.
Te-ar putea interesa și: Covrigii – alimentul la îndemâna oricărui român. Ce conțin de fapt produsele de patiserie pe care le poți cumpăra cu 1 leu sau 2