- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Daniel Dines a pierdut 1,3 miliarde de euro în câteva săptămâni. Ce s-a întâmplat cu averea fondatorului UiPath

05 Jul, 18:00 • Cornel Ghimeșan
Daniel Dines, fondatorul companiei UiPath, a pierdut 1,3 miliarde de euro în doar câteva săptămâni. Această pierdere l-a făcut să coboare în clasamentul celor mai bogați români, cedând primul loc lui Ion Țiriac.
Daniel Dines a pierdut 1,3 miliarde de euro în câteva săptămâni. Ce s-a întâmplat cu averea fondatorului UiPath

Daniel Dines a pierdut 1,3 miliarde de euro în câteva săptămâni. Scăderea masivă a averii lui Daniel Dines este strâns legată de problemele financiare ale companiei UiPath. Recent, scăderea acțiunilor companiei pe Bursa de la New York a determinat această pierdere semnificativă, lăsându-l pe Dines cu o avere de „doar” 1,4 miliarde de euro. În încercarea de a redresa situația, Daniel Dines a revenit în funcția de CEO al companiei.

Daniel Dines a pierdut 1,3 miliarde de euro în câteva săptămâni

Daniel Dines, cunoscut pentru fondarea singurei companii românești listate la Bursa de la New York, a traversat o perioadă dificilă în ultimii cinci ani, fiind nevoit să opereze trei valuri de concedieri colective pentru a reduce costurile. Aceste măsuri drastice au fost necesare pentru a menține compania pe linia de plutire în fața provocărilor economice și a scăderii veniturilor.

Citeşte şi: Miliardarul Daniel Dines, despre concedierile operate în ultimii 5 ani în cadrul companiei UiPath: „A fost extraordinar de greu pentru mine, am concediat 15% dintre angajați”

Miliardarul și-a început cariera la Microsoft, iar în 2005 s-a întors în România pentru a-și deschide propria companie de IT, UiPath, specializată în dezvoltarea de roboți software pentru automatizarea proceselor de lucru. Deși a cunoscut un succes enorm, dificultățile recente i-au afectat semnificativ averea.

„Eu sunt din Oneşti. Am terminat Facultatea de Matematică-Informatică în 1997. Ca fire, sunt destul de leneş, dar aveam un pic de talent la matematică şi am intrat uşor la facultate, la secţia de Informatică.

Facultatea m-a dezamăgit, stilul, profesorii, nu prea am fost la facultate. Un lucru comun pentru mulţi din generaţia mea. Mi-a plăcut mai mult liceul. Într-o zi, un coleg mi-a zis că se angajase ca programator şi lua 300 de dolari pe lună. Eu cred că trăiam cu 30 de dolari pe lună atunci.

Aşa că m-am apucat să învăţ, am petrecut toată vara studiind un limbaj de programare după ce am făcut rost de o carte. După câteva luni m-am angajat la o firmă care nu avea destule calculatoare. Aşa că lucrăm noaptea, de la 8 seara, pe un calculator de la ei”, a declarat Daniel Dines pentru Ziarul Financiar.

Citeşte şi: Daniel Dines, despre investiția în oameni pentru o carieră de succes. „Investițiile mele sunt, de obicei, pe termen lung”

Compania UiPath, cu sediul central la New York și aproximativ 4.000 de angajați, a raportat pierderi de aproape 90 de milioane de dolari în ultimul an fiscal. Valoarea de piață a companiei este în prezent estimată la 11 miliarde de dolari.

În urma pierderilor suferite de Daniel Dines, Ion Țiriac a revenit pe primul loc în topul celor mai bogați români, cu o avere estimată la 2,1 miliarde de dolari în 2024. Pe plan mondial, Ion Țiriac se situează pe locul 1.545.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult