- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Data la care benzina și motorina se scumpesc în România. Vara 2024 vine cu schimbări cruciale pentru șoferi

03 Jun, 17:35 • Bumbeneci Diana
Benzina și motorina urmează să se scumpească. Analiștii economici anunță de ce se ia o astfel de decizie majoră.
Data la care benzina și motorina se scumpesc în România. Vara 2024 vine cu schimbări cruciale pentru șoferi

Carburanții, atât benzina cât și motorina, au continuat să se ieftinească în ultima perioadă, deși nu într-un mod semnificativ. Totuși, odată cu începutul sezonului vacanțelor în România, prețurile vor înregistra creșteri, așa cum au anunțat specialiștii din domeniu.

Benzina și motorina vor fi mai scumpe

În prezent, liderul pieței de carburanți din România a efectuat 13 reduceri de prețuri, dar acestea au fost minore. În ultima lună, benzina s-a ieftinit cu 5%, ceea ce echivalează cu o reducere de 18 lei pentru un plin de 50 de litri. În același timp, motorina s-a ieftinit cu 4%, ceea ce înseamnă că pentru un plin de motorină se plătește cu 15 lei mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu a explicat că această ieftinire este una conjuncturală, datorată stocurilor semnificative de carburanți la nivel internațional și cererii scăzute:

„E o ieftinire conjuncturală, generată în special de stocurile semnificative de carburanți la nivel internațional, care generează o scădere a prețurilor, în condițiile în care cererea nu este foarte mare.”

Citește și: Marcel Ciolacu, anunțul zilei pentru cea mai mare parte a pensionarilor: „Se modifică plafonul!”

carburanți
benzină și motorină

Creșterea prețurilor de la 1 Iulie

Începând de luna viitoare, când mulți români vor pleca în vacanță cu mașina, prețurile carburanților vor crește. De la 1 iulie, exact când începe sezonul vacanțelor, prețurile vor fi majorate. Această creștere a fost adoptată anul trecut de Guvern și nu mai poate fi negociată. Majorarea accizei la carburanți va determina o creștere a prețurilor, ceea ce înseamnă că un plin de benzină de 50 de litri, care acum costă 348 de lei, va costa cu 20 de lei în plus de la 1 iulie. Expertul în energie, Eugenia Gușilov, a menționat că

„Vom avea o majorare care ține de fiscalitatea locală. Au spațiu să mai crească, fără să ajungă la 8 lei pe litru.”

Potrivit datelor furnizate de observatornews.ro, în România se consumă zilnic aproximativ 15 milioane de litri de carburant. Aceasta evidențiază dependența semnificativă de carburanți și impactul pe care îl au fluctuațiile prețurilor asupra economiei și consumatorilor.

În concluzie, chiar dacă românii au beneficiat recent de reduceri de prețuri la carburanți, trebuie să se pregătească pentru scumpiri semnificative începând cu 1 iulie. Această situație este determinată de creșterea accizei la carburanți, o măsură adoptată deja de Guvern. Este important ca șoferii să fie conștienți de aceste schimbări și să își planifice bugetul de vacanță în consecință.

Citește și: Daniel Baciu anunță ce bani vor primii românii aflați în pragul sărăciei. Milioane de persoane vor avea bani în plus la 1 septembrie

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult