- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Data la care primarii aleși pe 9 iunie vor intra în activitate oficial

12 Jun, 09:44 • Bumbeneci Diana
Actualii primari rămân pe funcții încă trei luni. A fost anunțată data la care primarii aleși pe 9 iunie vor prelua mandatele.
Data la care primarii aleși pe 9 iunie vor intra în activitate oficial

Primarii pe care oamenii i-au ales pe 9 iunie nu pot prelua mandatele din primele zile. Acest lucru se va întâmpla abia în septembrie, conform legilor din România.

Când vor depune primarii jurământul

Conform Codului Administrativ, mandatul primarului, consilierului local, președintelui județean și al consiliului județean este de patru ani și se exercită în condițiile legii.

În acest sens, primarii aleși pe 9 iunie vor prelua mandatele pe 27 septembrie, asta pentru că alegerile din 2020 au avut loc tot pe data de 27 septembrie. Până vor prelua mandatele vor trece trei luni și două săptămâni, un timp foarte lung, având în vedere proiectele în derulare.

Până la preluarea mandatelor, conducerea rămâne la foștii primari. Cei care au recâștigat un nou mandat trebuie doar să depună jurământul, iar cei noi în funcție vor lua totul de la zero.

Citește și: Clotilde Armand a fost trimisă acasă de corporatiști! Cum arată rezultatele secțiilor de vot în care românii au votat pentru schimbarea la Sectorul 1

vor primari
vor primari

„Provocarea mai mare este a celor care încă sunt în funcție. Nu știu câtă motivație vor mai avea să ducă treburile începute până la capăt. Rămân chestiuni fundamentale care țin de susținerea primarului din partea consiliului local.Dacă are susținere, primarul actual își poate exercita funcția fără nicio problemă. Dacă alegerile din 9 iunie au schimbat cumva gândirea sau susținerea, atunci lucrurile vor fi afectate”, a declarat Dacian Paladi, analist economic.

Mulți primari au fost realeși

Nu mai este o surpriză faptul că Partidul Social Democrat este câștigătorul principal al alegerilor locale și europarlamentare care au avut loc duminică, 9 iunie 2024. Aceasta este concluzia politologului Cristian Pîrvulescu.

”Oamenii au votat primarul, votul primarului s-a transferat la consilierii locali, la consilierii județeni și poate și la președintele consiliului județean. Nu foarte bine la lista pentru europene, dar și acolo s-a transferat. În condițiile astea, PSD e partid dominant, nu ne surprinde. PNL rezistă bine. Pierde, de exemplu, președinția Consiliului Județean Suceava, dar câștigă în schimb în fieful domnului Stănescu, primăria din Slatina. Deci avem un echilibru 33 la 28, însă învingător este clar PSD.”, susține politologul. 

Citește și: Imperiul „Clotilde Armand” este în cădere liberă. George Tuță, câștigătorul alegerilor din Sectorul 1: „Diferența între mine și dna Armand este de 681 de voturi”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult