, Simona Bucura Oprescu, a făcut un anunț important cu privire la cumpărarea de vechime în România. Data limită până la care se mai poate face acest lucru.
Chiar dacă au fost, de-a lungul ultimilor ani, tot felul de date limită până la care românii își pot cumpăra vechime, iată că Ministrul Muncii vine cu o veste bună. Vechimea va putea fi cumpărată și în perioada următoare, cel puțin până la 31 decembrie 2024, deoarece statul preferă să aibă românii ”în sistemul de pensii publice, mai degrabă decât în sistemul de asistență socială”.
„Această posibilitate o avem acum și o vom avea în continuare. Cu alte cuvinte, sunt români care au, de exemplu, nouă ani stagiu de cotizare contributiv, dar le mai lipsesc șase ani de vechime pentru a avea stagiul minim de cotizare. Și atunci statul român le oferă posibilitatea aceasta.
Alegerea noastră este între a avea pe cineva în situația de a fi inclus în sistemul de asistență socială și a fi în sistemul de pensii publice. Și atunci preferăm să fie în sistemul de pensii publice, dându-i posibilitatea de a-și cumpăra vechimea pentru perioada care îi lipsește, astfel încât să aibă stagiul minim de cotizare”, a explicat Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, la Antena 3 CNN.
Vezi în acest context și: Majorare de 112% la pensii pentru o categorie de români. Daniel Baciu, CNPP: „Stagiul de cotizare contează foarte mult”
Creștere de 40% a pensiilor
Simona Bucura a confirmat încă odată că pensiile vor crește în medie cu 40 de procente. Vor fi două mari majorări în anul 2024, în două luni diferite, iar principiul principal care stă la baza schimbării legii pensiilor este principiul contributivității.
„Vom avea o creștere medie raportată la noiembrie 2023, deci noiembrie 2024 în raport cu noiembrie 2023, o creștere medie de 40% a pensiilor.
În noua lege a pensiilor vom veni cu două principii de bază. Primul și cel mai important este acela că la muncă egală, este important să avem pensii egale. Și cel de-al doilea principiu important este respectarea contributivității.
Prin urmare, prin noua lege a pensiilor, încercăm să arătăm că și în România se poate și să arătăm că în România se poate și fără inechități. Fiindcă, din păcate, avem pensionari care au ieșit la pensie în perioade diferite, care au avut aceeași muncă, care au avut situații și parcurs profesional similar, dar cu toate acestea au pensii diferite.
Avem situații în care femei și bărbați, în aceleași condiții, au pensii diferite și nu în ultimul rând avem, în interiorul celor 1,2 milioane de pensionari care beneficiază de indemnizația minimă socială, din păcate, situații disproporționale.
Aceștia meritau a fi diferențiați, fiindcă este foarte important ca fiecare dintre noi, și prin sistemul public de pensii, să simțim că suntem respectați de statul român și, în același timp, să simțim că munca și stabilitatea în muncă ne sunt recunoscute”, a explicat Simona Bucura Oprescu în emisiunea Sinteza Zilei.
Te-ar mai putea interesa și: Pensia de care va beneficia un profesor care muncește peste 40 de ani. Daniel Baciu: „Această formulă de calcul este cea mai mare noutate”