La finalul lunii Octombrie, fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de 4,42 miliarde de lei, asta însemnând o creștere cu 32% comparativ cu nivelul înregistrat la aceeași dată a anului anterior, conform unui raport al Autorității de Supraveghere Financiară, potrivit celor furnizate de Agerpres.
Oamenii pot beneficia de pensia facultativă în momentul în care ating vârsta de 60 de ani sau în caz de invaliditate. De asemenea, în cazul decesului, moștenitorii vor primi suma din contul de pensie facultativă al celui decedat. Este la decizia fiecărui cetățean de a contribui între sume de 45 de lei și până la 15% din venitul brut lunar salarial sau asimilat salariului.
Avantajele pensiilor private
Ai putea fi interesat și de: Promulgarea Legii Pensiilor stârnește reacții în Ministerul Muncii. Cristian Vasilcoiu: „Unii panicarzi au speriat bătrânii din România, doar în scop electoral”
“Cele mai multe investiţii au fost efectuate local (96%), majoritatea fiind denominate în lei (90%).”, se arată în raport, potrivit celor Comunicate de Digi24.
Potrivit sursei care a fost citată, valoarea contribuţiilor virate în luna octombrie a fost de 52,9 milioane de lei, în timp ce contribuţia medie a fost 158 de lei. La finalul lunii octombrie, titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, respectiv de 2,914 miliarde de lei și 65,9%.
Locul doi a fost ocupat de acțiuni, cu 1,101 miliarde de lei (24,9%). Obligaţiunile corporative se situau pe locul trei din acest punct de vedere, cu 161,128 milioane de lei, respectiv 3,6% din totalul activelor, iar depozitele cu 117,795 milioane lei (2,7%). Potrivit datelor comunicate de ASF, fondurile de pensii facultative aveau 695.554 de participanți în octombrie 2023.
Pe Pilonul III sunt active următoarele fonduri de pensii: Aegon Esential, Azt Moderato, Azt Vivace, BCR Plus, BRD Medio, Generali Stabil, NN Activ, NN Optim, Pensia Mea şi Raiffeisen Acumulare.
Ai putea fi interesat și de: Secretarul de Stat din Ministerul Muncii, Cristian Vasilcoiu, aduce clarificări cu privire la Pilonul II de pensii: „Întrerupem transmisia pentru o scurtă clarificare!”