Băncile din România aveau la final de 9 luni/2023 mai puțin de 51.600 de angajați. De asemenea, acestea erau în număr de 3.500 de sucursale. În ultimii 15 ani, au ieșit din sistem foarte mulți bancheri, mai exact un sfert din aceștia (28%) au ales să plece, ceea ce înseamnă un număr de peste 20.000 de mii, în timp ce aproape jumătate dintre sucursale, mai exact 46% din acestea, au fost închise, adică mai mult de 3.000, conform datelor comunicate de BNR.
Ai putea fi interesat și de: CEC Bank are un real succes la investitorii internaționali. Banca a atras 162,6 milioane de euro prin suplimentarea unei emisiuni de obligațiuni
Au fost închise un număr de 74 de sucursale în ultimul an. De asemenea, numărul angajaților de banking a scăzut cu 225 față de 9 luni/2022. La sfârșitul primelor 9 luni din anul 2023, băncile care activează pe piața românească aveau un număr de 51.570 de angajați, iar numărul unităților teritoriale (sucursale/agenții) a coborât la un număr de 3.533.
Pandemia de COVID-19 a fost o perioadă provocatoare pentru toate domeniile, în special pentru sistemul bancar, iar aici nu se pun în problemă doar băncile de pe piața românească, ci din toată lumea. Populația a fost puternic afectată de către consecințele atrase de acest virus pentru o perioadă lungă de timp. Este important de menționat faptul că restructurarea sistemului bancar s-a desfășurat și în anul 2023, ca și în anul 2022, însă ritmul a fost mai lent, după acesta accelerase în decursul anilor 2020 și 2021, tocmai din cauza pandemiei provocate de virusul SARS COVID-19.
Într-o perspectivă mai amplă, digitalizarea joacă un rol important în această restructurare, întrucât aceasta se află într-un proces continuu de dezvoltare drept consecință a accelerării procesului de digitalizare, dar și ca efect al consolidării sistemului bancar autohton, care se va manifesta în continuare în condițiile în care mai există bănci. De asemenea, focusul este pus asupra celor cu o cotă de piață de sub 1%, care își caută cumpărători, iar costurile pentru menținerea pe piață sunt destul de ridicate, potrivit datelor furnizate de Ziarul Financiar.
Ai putea fi interesta și de: IFC, membră a Grupului Banca Mondială, investește 50,8 milioane de euro într-o emisiune de obligațiuni a Raiffeisen Bank. Scopul este finanțarea unor proiecte din domeniul climei