- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

David Popovici și-a asigurat renta viageră. Câți bani va primi campionul olimpic de la statul român

05 Aug, 14:28 • Amarie Giorgiana
David Popovici a reușit să câștige la Jocurile Olimpice de la Paris o medalie de aur și una de bronz. Recent, au apărut informații referitoare la suma pe care sportivul o va încasa după retragere.
David Popovici și-a asigurat renta viageră. Câți bani va primi campionul olimpic de la statul român

David Popovici, tânărul de doar 19 ani care a câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris o medalie de aur și una de bronz, ar putea încasa după retragere o sumă colosală, potrivit România TV.

Conform legii 69/2000 privind educația fizică și sportul, sportivii de performanță care îndeplinesc anumite criterii ar putea primi o sumă mare din partea statului român.

Suma colosală pe care David Popovici o va primi

David Popovici a devenit unul dintre cei mai cunoscuți sportivi din întreaga lume, după rezultatele obținute la Jocurile Olimpice de la Paris. El este primul campion olimpic al natației masculine din România. Mai mult, pe lângă performanțele recente de la Paris, tânărul a câștigat titlul de campion mondial și european în 2022 la Mondialele de natație de la Budapesta.

David a reușit să aducă României două medalii de la Jocurile Olimpice, după 20 de ani în care niciun reprezentant nu a câștigat. Pentru performanța sa remarcabilă, David Popovici va încasa o sumă colosală, dar abia după ce își va încheia cariera.

Renta viageră se calculează după salariul mediu brut pe economie din luna anterioară, iar pentru medalia de aur olimpică, renta este egală cu 1,5 salarii medii brute. În luna mai, salariul mediu brut a fost de 8.355 de lei, ceea ce înseamnă că David Popovici ar primi 12.535 de lei pentru medalia de aur de la 200 de metri liber. Totodată, pentru bronzul de la 100 de metri liber ar urma să mai primească în plus încă 8.772 de lei, suma totală ajungând la 21.307 lei.

Citește și: David Popovici dă de pământ cu statul român. „Sunt promisiuni de atâţia ani, trebuie să punem şi presiune”

Renta viageră maximă este în prezent stabilită la 16.635 de lei, sumă pe care ar putea-o primi și David Popovici. Sume similare au încasat și alte nume mari din lumea sportului românesc, precum Nadia Comăneci, Sandra Izbașa, Elisabeta Lipă, Gabriela Szabo, Georgeta Andronache, Cătălina Ponor sau Marian Drăgulescu.

De asemenea, David va primi din partea Comitetului Olimpic și Sportiv Român suma de 200.000 de euro, iar Guvernul îi va oferi 200.000 de euro după titlurile mondiale la 100 și, respectiv 200 de metri liber, obținute la Jocurile Olimpice de la Paris.

Citește și: Ion Țiriac îi oferă un cadou lui David Popovici. Fundația miliardarului premiază campionii olimpici de la Paris