- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

De astăzi, românii trebuie să arate buletinul. Noua lege a intrat în vigoare

25 Jul, 08:34 • Bugiu ⁠Ana Maria
Începând de azi, 25 iulie, intră în vigoare o nouă lege. Care sunt românii care trebuie să arate buletinul înainte de a cumpăra aceste produse.
De astăzi, românii trebuie să arate buletinul. Noua lege a intrat în vigoare

De joi, 25 iulie, o nouă lege intră în vigoare, care prevede că românii care cumpără anumite produse trebuie să arate buletinul la casa de marcat pentru a le putea achita. Dacă nu vor avea buletinul sau nu îl vor arăta, nu vor putea cumpăra unele produse, potrivit capital.ro.

Te-ar putea interesa și: Se construiește un drum de mare interes în România. Sorin Grindeanu: „Am făcut un pas important. S-au semnat contractele pentru 3 loturi”

buletin

Ce prevede noua lege

Începând de astăzi, 25 iulie 2024, românii trebuie să arate buletinele, dacă vor să cumpere anumite produse. Este vorba despre alcool, tutun și energizante. Minorii nu mai pot cumpăra aceste produse.

Minorii nu aveau voie să cumpere alcool, tutun și energizante nici înainte, însă realitatea era alta în magazine.

Legea care intră în vigoare de astăzi, 25 iulie, impune ca cei care vând băuturi alcoolice, băuturi energizante și tutun să verifice actele de identitate ale clienților pentru a confirma că aceștia au vârsta legală necesară pentru achiziționarea acestor produse. Toate magazinele și localurile trebuie să pună în aplicare prevederile acestei legi.

Amenzi mari pentru cei care nu respectă noua lege

Comercianții care nu respectă noile prevederi vor primi amenzi mari. Aceste sunt cuprinse între 10.000 și 30.000 de lei și le vor primi cei care nu cer actele de identitate pentru a le verifica. Amenzile sunt valabile pentru vânzătorii din magazine și pentru angajații localurilor.

Înainte de promulgare, proiectul a fost susținut de date concrete, care au arătat necesitatea reglementării.

  • au precizat că 15% dintre adulții fumători din România au început să fumeze înainte de vârsta de 14 ani
  • un procentaj de 38% dintre adulții fumători au început să fumeze înainte de 18 ani
  • proximativ 14,6% dintre copiii cu vârste între 13 și 15 ani fumează (aproape 90.000 de copii din această grupă de vârstă care ar putea deveni fumători zilnici)
  • 8,2% dintre acești copii au folosit țigarete electronice în ultimele 30 de zile
  • 3,1% au utilizat dispozitive electronice de încălzit tutunul în aceeași perioadă

De ce sunt interzise pentru minori produsele din alcool, tutun și băuturile energizante?

Aceste produse nu sunt sănătoase pentru nimeni, însă pentru minori sunt foarte periculoase. Nicotina poate dăuna creierului în dezvoltare, iar copiilor care fumează le va fi din ce în ce mai greu să învețe lucruri noi sau să fie atenți împrejur. Copiii pot deveni dependenți mai repede decât adulții, efectele fiind devastatoare. Nicotina este asociată și cu anxietatea și depresia la minorii fumători.

Te-ar putea interesa și: Dacia Sandero, cea mai vândută mașină din UE în 2024. Pe ce loc se află în România