O dată cu explozia inflației, prețurile alimentelor de bază au crescut exponențial! Inflația, care a depășit 15%, se reflectă în prețurile mare de la raft, care îi șochează pe cumpărători în fiecare zi. Alimentele de bază au ajuns să coste o avere. De la zahărul care a atins un preț istoric, până la făină, unt și lapte, oamenii se confruntă cu prețuri enorme.prețul produselor de care avem nevoie zi de zi, a ajuns să fie extrem de ridicat, iar oamenii se străduiesc să facă economie.
Alte articole: Fermele primesc subvenții enorme! Chiar și 150.000 de euro pentru o fermă cu doar 4 vaci
De exemplu, site-urile de comerț online, un kilogram de zahăr a ajuns să coste între 12 și 20 de lei. La raft. prețul untului a ajuns să varieze între 8 lei și 30 de lei. Laptele poate să coste și 20 de lei pentru 1,6 litri, iar făina costă aproximat 6 lei pe kilogram. Uleiul, produsul care nu poate lipsi din casele oamenilor costă aproximativ 14 lei.
Raportul „Coşul minim de consum lunar pentru un trai decent pentru populaţia României” arată că valoarea coşului pentru o familie de doi adulţi şi un copil este de 7.112 lei pe lună, pentru o familie de doi adulţi fără copii este de 5.322 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 3.275 lei pe lună. Recalcularea valorii coşului s-a realizat în baza indicilor de preţuri comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică pentru luna septembrie 2022, raportat la luna septembrie 2021, scrie Agerpres.
Ideea unui coş minim de consum pentru un trai decent presupune alcătuirea unui set de cheltuieli periodice necesare pentru îndeplinirea unor nevoi de bază pentru o familie cu o structură dată. Pe lângă nevoile imediat necesare supravieţuirii – adăpost, alimentaţie – coşul minim pentru un trai decent acoperă o serie cuprinzătoare de nevoi curente cum ar fi îmbrăcămintea, igiena personală, educaţia, îngrijirea sănătăţii, transportul, comunicaţiile, recreerea, precum şi eventualele cheltuieli neprevăzute (evenimente familiale, probleme de sănătate etc.).
Citește și: Românii stau la mila furnizorilor! Eșalonarea facturilor este soluția care i-ar putea salva