Experții au dezvăluit cât de lung trebuie să fie concediul de odihnă, dacă vrei să te deconectezi total de la muncă și de la stresul cotidian.
Potrivit studiilor, beneficiile unei vacanțe încep să se resimtă încă din primele zile, atingând apogeul, însă, abia în cea de-a opta zi. Cu toate astea, nu există o formulă universal valabilă. Durata perfectă a unui concediu depinde de mai mulți factori, de la preferințele individuale ale fiecărei persoane și buget, până la capacitatea fiecăruia de a lăsa atribuțiile de la locul de muncă în grija altcuiva, pentru a se cufunda în atmosfera relaxantă de vacanță.
Citește și: Ţările care oferă cele mai multe zile de concediu. Unii angajaţi au prin lege şi 28 de zile libere
Ondrej Mitas, cercetător și lector seior la Universitatea de Științe Aplicate Breda, spune că cele mai eficiente sunt vacanțele scurte și dese, în loc de o singură vacanță lungă pe an. O astfel de abordare ar contribui la menținerea unui nivel ridicat de bunăstare pe termen lung, oferind organismului mai multe șanse de a se reîncărca cu energie.
Mary Helen Immordino-Yang, profesor de educație, psihologie și neuroștiințe la Universitatea din California de Sud, susține că vacanțele de o săptămână sunt cele mai benefice. Ea consideră că această durată, care corespunde ciclului natural de șapte zile cu care oamenii sunt obișnuiți, permite o deconectare reală și o șansă de reîncărcare cu energie înainte de revenirea la atribuțiile cotidiene, potrivit The Washington Post.
Pentru planificarea unei vacanțe, este important să țineți cont de experiența de care sunteți interesați. Dacă prioritatea este relaxarea, atunci ar fi bine să alegeți o vacanță într-un loc liniștit, o destinație cu plaje pustii, peisaje montane sau centre spa.
Pentru cei care doresc un concediu mai aventuros, trebuie să planifice un intinerariu care să cuprindă diverse activități, cum ar fi drumeții pe munte, ciclism, sporturi nautice sau vizitarea unor obiective turistice importante.
Denise Ambrusko-Maida, consilier de călătorie și fondatoare a Travel Brilliant din Buffalo, recomandă călătoriile lungi de minimum 10 zile. Totodată, ea face distincție între „călătorie” și „vacanță”. Ea definește vacanța ca o perioadă de relaxare completă, în timp ce o călătorie/excrusie poate fi ca o vânătoare de comori, fără prea mult timp de odihnă.
Citește și: Ce trebuie să ştie românii despre concediul de odihnă. 10 drepturi pe care trebuie să le ai în vedere
Concediul de odihnă nu este un lux, ci o necesitate. Stresul, agitația și presiunea constantă fac parte din viața fiecărui om, astfel, concediul de odihnă reprezintă o oază de liniște, oferind organismului șansa de a se regenera.
Studiile au arătat că vacanțele reduc nivelul de cortizol, hormonul stresului, și contribuie la îmbunătățirea stării de spirit, a somnului și a sistemului imunitar.
Concediul de odihnă are un impact pozitiv și asupra sănătății mintale. Vacanțele ajută la reducerea anxietății, a depresiei și a risuclui de suprasolicitare, oferind o pauză de la grijile cotidiene. De asemenea, concediul de odihnă stimulează creativitatea, îmbunătățește memoria și capacitatea de concentrare, pregătindu-vă pentru noi provocări.
Cum arată un concediu perfect
Concediul de odihnă trebuie să fie o perioadă de liniște și relaxare, dar, cu toate astea, oamenii se confruntă cu dificultăți în a se detașa complet de muncă. Așadar, înainte de a pleca în concediu, informați-vă colegii și clienții că nu veți fi disponibili și stabiliți un răspuns automat pentru e-mailuri. Dezactivați notificările de pe telefon și evitați să verificați mesajele și să răspundeți la apeluri telefonice legate de serviciu.
Alegeți activități care vă plac și care vă ajută să vă relaxați. Concentrați-vă pe experiențele care vă aduc bucurie și vă ajută să vă deconectați de la problemele cotidiene. Fiți prezenți și bucurați-vă de prezența celor dragi, creați amintiri de neuitat. Lăsați problemele de la serviciu pentru altădată, nu vă faceți griji pentru ceea ceă așteaptă acasă.