După cum arată datele oferite de Eurostat și de către specialiștii din Români din domeniul pensiilor, țara noastră se află în fața unui paradox major care, în cele din urmă, îi afectează pe oamenii obișnuiți care și-au îndeplinit stagiul de cotizare necesar pentru a primi o indemnizație atunci când și-au încheiat activitatea profesională, arată Antena 3 CNN.
Potrivit datelor furnizate de Eurostat, România ocupă locul trei în Uniunea Europeană în ceea ce privește speranța de viață, cu o medie de 76,6 ani. Această cifră plasează țara noastră în spatele Letoniei, cu 75,9 ani, și Bulgariei, cu 75,8 ani. În același timp, Spania este țara cu cea mai înaltă speranță de viață din UE, ajungând la 84 de ani, depășind media comunitară de 81,5 ani.
Din nefericire, acesta este contextul în care paradoxul care îi lovește pe români apare. Mai exact, dat fiind că vârsta standard de pensionare în România este de 65 de ani, această discrepanță poate fi semnificativă, având în vedere că un român care cotizează la pensie timp de 35 de ani primește indemnizația pentru care a muncit o parte importantă din viața sa pentru doar 11 ani și 6 luni, în medie.
Te-ar putea interesa și: Proiect de lege. Femeile care vor putea să iasă la pensie mai devreme
Pentru a beneficia de o pensie minimă în România, un român trebuie să aibă un stagiu de cotizare de cel puțin 15 ani. În prezent, nivelul pensiei minime este de 1.281 de lei. Pentru a atinge un stagiu complet de cotizare, aceștia trebuie să lucreze și să cotizeze timp de 35 de ani. Dintr-un salariu minim, 25% din sumă este direcționată către fondul de pensii, ceea ce înseamnă că lunar statul reține 775 de lei.
Dintr-un salariu mediu, statul reține aproximativ 2.000 de lei lunar pentru fondul de pensii. În prezent, nivelul pensiei minime este de 1.281 de lei, iar cel al pensiei medii este de 2.125 de lei. Analiștii observă că, în final, românii primesc la pensie mai puțin de jumătate din suma pe care au cotizat de-a lungul vieții active.
„Paradoxul este că, atunci când intră în perioada de pensionare, media beneficiilor acordate unui cetățean român reprezintă doar 40%-50% din venitul pe care îl obținea anterior”, explică analiștii.
Citește și: Ce pensie câștigă un român după 40 de ani de muncă față de un german cu aceeași vechime