De câți bani ai nevoie pentru un trai decent în București. Situația financiară a generației tinere nu e deloc roz, mulți români nereușind să își găsească un loc de muncă plătit destul de bine imediat după abslovirea facultății. Ultimii ani au adus scumpiri uriașe în România, inflația ajungând la cote alarmante. Majorările salariale sunt aproape nesemnificative, așa că lucrurile sunt și mai complicate. Un proaspăt anbsolvent de Politehnică a întrebat pe Reddit de câți bani ar avea nevoie pentru a duce, de unul singur, un trai decent în Capitală.
„Depinde foarte mult de stilul tău de viață și unde vrei să lcuiești ca locație. De asemenea, contează și dacă vrei să fii „bucureștean adevărat” și să te duci cu mașina și până la Mega la 2 blocuri mai încolo sau dacă ești dispus să folosești transportul în cimun și mersul pe jos”, i-a răspuns un alt tânăr, citează manager.ro.
„Vrei să stai în chirie singur? 250-600 de euro pe lună în funcție de preferințe. Se mai adaugă plata a 1-2 luni de chirie drept garanție, care rămâne la proprietar până la finalul șederii tale (ai grijă dacă îțialegi un proprietar aiurea nu mai vezi acești bani). Nu în ultimul rând, dacă găsești chiria prin agent, o să mai plătești încă jumătate din prima lună de chirie agentului”, i-a răspuns o altă persoană.
„Facturi – iarna asta am văzut facturi de 350 – 500 de lei pentru o singură persoană în unele blocuri pe care le-am vizitat. Este imperios necesar să te uiți la întreținere atunci când alegi o chirie, mai ales iarna, ca să știi clar cât o să plătești în cazul unei singure persoane. La curent, dacă respecți limitele în care ai subvenție, nu ar trebui să fie probleme și este un preț decent”,
spune o altă persoană.
Citește și: Nu te așteptai la asta! Ce salariu poate să primească un angajat 5ToGo în 2024
„Mâncare/curățenie – aici e important să înțelegi că se duc cei mai mulți bani, mai ales acum. Încearcă să nu ai obiceiul de a cumpăra o grămadă și să arunci o bună parte la gunoi că expiră. Ia cât consumi și gătește acasă pentru a economisi cât mai mulți bani. Consider că un biget de 500 – 1.000 de lei este suficient să acopere mâncarea pe o lună, în funcție de preferințe, dacă îți gătești. E un range așa mare pentru că în unele luni trebuie să iei fel de fel de consumabile de curățenie. Nu uita să plătești cât mai mult cu bonurile de masă, ele având o utilitate economică limitată spre deosebire de banii din cont/portofel”, l-a sfătuit o altă persoană.