În contextul unei lupte tot mai intense împotriva amenințărilor cibernetice, șeful FBI, Christopher Wray, a făcut o vizită de mare importanță în România, marcând astfel un moment crucial în colaborarea internațională pentru combaterea criminalității virtuale. Precedând sosirea sa în București, Wray a dezvăluit la Conferința de Securitate de la München despre o operațiune amplă desfășurată de FBI împotriva unei rețele de hackeri ruși, subliniind importanța acesteia pentru securitatea globală, transmite Antena 3 CNN.
Operațiunea menționată de Wray a vizat GRU, serviciul de informații militare al Rusiei, și a implicat eliminarea lor de pe peste 1.000 de rutere de uz casnic și afaceri mici, acțiune ce a reprezentat un pas semnificativ în combaterea influenței cibernetice malefice a Rusiei. Prin această acțiune, FBI-ul a închis practic ușa către o parte din arsenalul de manipulare cibernetică al GRU, reducând astfel capacitatea acestora de a perturba stabilitatea și securitatea internațională.
„Am desfășurat o operațiune tehnică autorizată de instanță pentru a da afară GRU de pe mai bine de 1.000 de rutere de uz caznic și afaceri mici și am închis ușa în urma lor, omorând accesul GRU la un mecanism prin care putea să influențeze foarte mult lumea prin operațiuni cibernetice împotriva țărilor din întreaga lume. Amenințările de astăzi evoluează în mod constant și sunt mai grave și mai complexe ca niciodată”, a spus șeful FBI.
Te-ar putea interesa și: El este românul care a organizat o fraudă istorică în SUA. După ce a păgubit statul cu 5 milioane de dolari, a fost săltat de FBI
În discuțiile sale cu oficialii români, inclusiv cu procurorul general și șefii principalelor agenții de aplicare a legii, Wray a subliniat importanța colaborării transfrontaliere în lupta împotriva criminalității cibernetice și a subliniat angajamentul Statelor Unite față de sprijinirea capacității României de a face față amenințărilor digitale în creștere.
Unul dintre aspectele discutate în întâlnirile sale a fost și necesitatea unei cooperări mai strânse între Statele Unite și România în privința investigării și prinderii infractorilor cibernetici. Planurile pentru un schimb de informații între agențiile de aplicare a legii și un program de instruire a procurorilor români de către FBI marchează o nouă etapă în parteneriatul dintre cele două țări în combaterea amenințărilor cibernetice.
Astăzi, Christopher Wray, directorul FBI, a avut întâlniri cruciale în România cu procurorul general al țării, precum și cu șefii DNA și DIICOT, unde au fost discutate modalitățile de consolidare a colaborării între investigatorii români și cei americani în vederea identificării și prinderii celor mai periculoși infractori. Unul dintre pilonii acestei colaborări constă în schimbul de informații relevante și focalizarea pe infracțiunile cibernetice, subliniind importanța unei abordări comune în fața amenințărilor digitale. În plus, s-a conturat perspectiva ca procurorii din cadrul DNA să beneficieze de instruire din partea specialiștilor FBI, consolidând astfel capacitățile acestora în combaterea infracționalității cibernetice în continuă evoluție.
„Mihai Paşca, secretar de stat din cadrul Ministerului Justiţiei, a participat la întrevederea pe care directorul FBI, domnul Christopher Wray, a avut-o, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu reprezentanţii Ministerului Public, întâlnire găzduită de procurorul general Alex Florenţa.
Agenda dialogului s-a axat pe întărirea cooperării interinstituţionale bilaterale, cu accent pe combaterea infracţiunilor de spălare de bani şi cybercrime, fenomene care dobândesc amploare în România”, a transmis Ministerul Justiţiei.