- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

De ce crede un italian că România ar trebui să rămână la moneda națională: „Trecerea la euro va fi un dezastru. Vă garantez”

23 Oct, 13:10 • Andrei Alina
Prețurile vor exploda după ce România va adopta moneda euro, avertizează un italian care locuiește în România de 10 ani.
De ce crede un italian că România ar trebui să rămână la moneda națională: Trecerea la euro va fi un dezastru. Vă garantez

Un italian care trăiește de 10 ani în București a comparat viața în România cu cea din sudul Italiei. Bărbatul spune că în ciuda provocărilor, în București se simte mai în siguranță decât în orașele italiene, dar în privința costului vieții bărbatul are câteva nemulțumiri.

„România seamănă cu partea de sud a Italiei, unde poți face multe lucruri, dar siguranța este un aspect esențial. Aici nu sunt probleme pe drumuri, ca în Italia, cu toți imigranții. Sunt multe orașe în Italia unde e mai bine să stai acasă, închis, în timp ce aici, în România, nu e așa deloc. Sunt orașe unde și la ora aceasta, lângă o stație de metrou, apare cineva cu un scuter și îți ia lanțul, rucsacul. Siguranța a devenit destul de slabă în Italia. Aici nu sunt problemele astea. Încă nu există imigrarea pe care o avem în Italia. Sper să nu fie nici aici”, a spus italianul, citat de stiridiaspora.ro.

Citește și: Previziuni surprinzătoare pentru România. Creșteri economice modeste în centrul și estul Europei. Cererea de consum, susținută din plin

O altă problemă ridicată de italian este legată de introducerea monedei euro în România.

„Momentan nu este euro și asta este un lucru mare. Păcat că o să vină curând și o să fie un dezastru. De ce? În Italia, când s-a trecut la euro, ce costa unu a urcat la trei. Și o să se întâmple și aici. Momentan, prețurile au crescut în România din alte motive. Dar schimbul de monedă o să fie destul de grav. Nu o să fie convenabil pentru români. Vă garantez, o să vedeți”, mai spune el.

Citește și: Care este speranța de viață în Europa. Cum stă România

În privinta costurilor de viață, italianul remarcă faptul că deși prețurile au crescut în România, cel puâin în București au crescut și veniturile.

„Salariile încep să se apropie, dar încă sunt mai jos. Și problema este că Bucureștiul a devenit foarte scump. M-am întors duminică. Săptămâna trecută am văzut în Italia că prețurile sunt aproape la fel ca în București sau chiar ceva mai mici. De multe ori mă întreb dacă sunt în București sau Los Angeles. Nu știu, nu înțeleg. Poate că am greșit țara”, glumește italianul.