În cazul în care alegi această opțiune și transmiți lunar indexul contorului în perioada specificată de furnizor vei fi facturat exact cât consumi și scapi de facturile de regularizare sau estimate cu valori mari. Datele pot fi transmise doar în perioada activă specificată de furnizor și care este, de obicei, de aproximativ o săptămână.
Dacă, din diverse motive, nu trimiţi indexul la timp, atunci consumul va fi facturat folosind un index estimat în baza convenției de consum care poate fi adăugată și modificată de furnizor și care ar trebui actualizată periodic astfel încât estimarea să fie cât mai aproape de cantitățile consumate lunar. Dacă nu există această convenție, facturarea se va face în funcție de istoricul de consum, scrie wall-street.ro. Facturile de electricitate și gaze naturale estimate pot avea diferențe semnificative față de consumul real și pot fi o surpriză neplăcută pentru bugetul tău, în special atunci când se face regularizarea!
Totuşi, chiar şi în cazul în care autocitirea este transmisă lunar, la un interval de timp de 3 luni, distribuitorul va face citirea indexului, în baza căruia furnizorul va emite factura de regularizare. Pentru că citirea de către operator nu se poate face exact în ziua în care clientul a transmis indexul autocitit, pot apărea diferențe mici care se vor reflecta în factura de regularizare. În rest, toate facturile emise sunt calculate pe baza autocitirii, reflectând strict consumul.
Conform legii, operatorul de distribuție are obligația de a citi contoarele o dată la 3 luni, indiferent de opțiunea de facturare exprimată de client: autocitire, convenție sau istoric de consum. Această obligație este valabilă în cazul tuturor consumatorilor, indiferent de furnizorul cu care aceștia au contract!