Plafonarea prețurilor pentru produsele alimentare de bază a fost o soluție pe care românii afectați de scumpirile din ultimii ani au primit-o cu entuziasm. Recent, ministrul Agriculturii, dar și alți oficiali din Guvern, au vorbit despre posibilitatea ca o astfel de măsură să se aplice și în cazul produselor tradiționale. O astfel de măsură ar aduce beneficii atât consumatorilor, cât și producătorilor. Din nefericire, textul ordonanței întârzie să apară, notează Antena 3 CNN.
Mai exact, deși ordonanța este așteptată de românii obișnuiți, dar și de producătorii locali care se confruntă cu diferite piedici atunci când încearcă să-și ducă marfa în supermarketuri, textul pare a întârzia
.Această inițiativă are drept scop protejarea producătorilor autohtoni, însă progresul în acest sens a fost extrem de lent, în ciuda angajamentelor repetate ale ministrului Agriculturii, Florin Barbu, că ordonanța va fi finalizată în cel mai scurt timp posibil.
Te-ar putea interesa și: Cât de eficientă este plafonarea prețului la alimente? Cât costă acum un coș cu 14 produse de bază
În prezent, lista cu produsele românești care ar urma să fie incluse în această ordonanță nu este completă, iar textul ordonanței nu a fost încă supus discuțiilor cu premierul. Surse din interiorul guvernului sugerează că adoptarea ordonanței ar putea interveni cel mai devreme în luna septembrie. Conform proiectului, adaosul comercial pentru produsele românești fabricate din materie primă autohtonă ar urma să fie plafonat la maxim 20% în hipermarketuri și supermarketuri.
Întârzierea legate de procesul prin care trebuie să treacă ordonanța au loc în contextul unui scandal care a izbucnit la sfârșitul primăverii. Acesta a fost generat de plângerile unor producători locali, care au afirmat că produsele românești sunt dezavantajate în comparație cu cele de import, din cauza adaosurilor comerciale mai mari aplicate acestora din urmă. Ca urmare, ministrul Agriculturii și reprezentanți ai producătorilor au fost convocați să ofere explicații în fața comisiilor parlamentare specializate.
În ciuda angajamentelor publice făcute la sfârșitul lunii mai, când ministrul Agriculturii a promis finalizarea textului de ordonanță în maxim două săptămâni și prezentarea sa în Guvern, niciuna dintre aceste promisiuni nu s-a concretizat până în prezent. Nici lista exactă a produselor vizate și nici textul ordonanței nu au fost încă stabilite și discutate în mod formal la nivel guvernamental.
Surse din cadrul executivului estimează că proiectul de Ordonanță de Urgență privind plafonarea adaosului comercial ar putea fi prezentat într-una dintre ședințele de Guvern programate pentru luna septembrie, dacă va fi considerat oportun la acel moment. Acest aspect devine tot mai important, având în vedere perioada toamnei, caracterizată de o scădere a prețurilor pentru produsele autohtone și o inflație în descreștere.