Odată cu avansarea tehnologiei, tot mai multe domenii vor fi înlocuite de roboți. Suntem în era vitezei, în care totul este pe repede înainte. Se caută eficiență și economisirea banilor.
Inteligența artificială încearcă să se facă cât mai comodă în viețile oamenilor. Un bun exemplu ar putea fi chiar aplicația ChatGPT, care îi sfătuiește pe oamenii de rând să se acomodeze cu gândul că roboții vor înlocui locurile de muncă, a informat wall-street.ro.
Robotul performant, ChatGPT, răspunde la orice fel de întrebări într-un mod rapid și ieftin. Datorită acestei aplicații, redactorii, analiștii de date și profesioniștii din domeniul resurselor umane au reușit să producă comunicate de presă, rapoarte scurte și e-mailuri în 37% mai puțin timp, adică cu 10 minute mai puțin și la final cu rezultate superioare, se arată într-un studiu realizat de Shakked No și Whitney Zhang, doctoranzi la Massachusetts Institute of Technology.
Economiștii de la Goldman Sachs Group Inc, sunt de părere că introducerea roboților în variate domenii ar crește productivitatea muncii cu aproape 1,5 puncte procentuale pe an, o dublare de facto faţă de rata actuală.
Această automatizare – roboții încearcă să acapareze piața, iar cele mai afectate domenii ar fi cele de rutină și cele repetitive, iar locurile de muncă care vor fi luate de către roboți sunt cele bine plătite cu studii superioare.
Cercetătorii de la Open AI şi de la Universitatea din Pennsylvania au cerut unei echipe de oameni şi unui model de tip ChatGPT să evalueze care sunt ocupaţiile cele mai expuse la IA generativă.
Unele locuri de muncă – cum ar fi spălătorii de vase şi mecanicii de motociclete şi – au fost considerate ca nefiind expuse. Cele mai vulnerabile ocupaţii au fost matematicienii, analiştii şi designerii web. Studiul a concluzionat că aproximativ 19% dintre toţi lucrătorii ar putea fi afectaţi de cel puţin jumătate din sarcinile lor. Printre ocupaţiile potenţial expuse în proporţie de 100% se numără şi jurnalismul.
Alte articole: Bill Gates, anunț îngrijorător despre inteligența artificială: „Poate ataca oamenii”